У Кіровограді відкрилась виставка творів Марії Церни

Жовтень 25, 2014 | Новини | Переглядів: 1020 | Коментарі: 0

24 жовтня 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки творів художниці, майстра декоративно-ужиткового мистецтва Марії Іванівни Церни, присвяченої ювілею майстрині.

Марія Іванівна Церна народилась 24 жовтня 1944 року в селищі Стульно Володавського району Люблінської області (Польща).
В 1945 році разом із родиною переїздить на постійне проживання до України, де з 1951 по 1961 рік Марія здобуває середню освіту.
В 1961 році майбутня художниця вступає до Вінницького училища прикладного мистецтва на факультет моделювання і конструювання одягу (педагог з фаху Ф. Усачова), яке закінчила в 1966 році. Після навчання працювала на Донецькій кондитерській фабриці та обіймала посаду інженера по художньому оформленню продукції.
З 1970 року проживає в місті Кіровограді, де працювала в художньо-виробничому комбінаті Кіровоградської організації Національної спілки художників України художником. Починаючи з 1971 року приймає участь в обласних художніх виставках, а згодом і у республіканських, і як результат плідної творчої діяльності – у 1992 році Марію Іванівну Церну приймають до Національної Спілки художників України.
У 2003 розі в стінах Кіровоградського обласного художнього музею було відкрито персональну виставку Марії Церни, у 2004 році, за мистецькі здобутки та творчий досвід майстриня стає лауреатом Кіровоградської обласної премії у галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно – прикладного мистецтва ім. Якова Паученка в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво».
Марія Церна художниця широкого творчого діапазону і значних технічних можливостей, вона працює в техніці батика, гобеленової вишивки, аплікації, в тому числі рельєфної, які вимагають від майстрині неабиякої вправності й точності. Природне мереживо і мерехтіння, зображене у творах художниці, видається глядачам тендітним і делікатним. ЇЇ твори можна назвати мелодійними, ліричними, наділеними музичним звучанням. Вони вражають злагодженою гармонійністю фарб, колориту, виразною своєрідністю ритміки деталей та розташуванням мистецьких акцентів-акордів у кожному із творів.
Використовуючи багаті традиції українського народного мистецтва, художниця перевтілює їх у своїх творах. ЇЇ мистецтво – це індивідуальний пошук вічних джерел краси і гармонії світу. Володіючи тонким естетичним чуттям, мисткиня не мислить своєї творчості без постійного спілкування з українською природою, її багатим колоритом і примхливими формами.
Окрема грань творчості Марії Церни – живописні натюрморти. Вражаючі своєю фантазійністю, вони багато в чому передають стан душі автора, що постійно перебуває в невпинних пошуках. Ніжні, дзвінкі, прекрасні – дзвіночки, лілії, ромашки, маки, що випромінюють пряний аромат; кожен натюрморт сприймається урочистою симфонією форм і барв. Твори Марії Іванівни зберігаються в колекціях музеїв України та приватних колекціях України, Польщі, Канади США, Росії та Ізраїлю.
В експозиції представлені роботи із фондів Кіровоградського обласного художнього музею, виконані в техніці батика, які відрізняються графічністю малюнка і суворістю кольору: «В полоні весни» (2003), «Манекени» (2003), «Тихий куточок степового краю» (2005), гобелен ручної роботи «Сутінки» (2005) та чудові живописні натюрморти «Білі півонії» (2010) та «Польові квіти» (2010).
Експоновані твори Марії Іванівни Церни надають можливість глядачам поринути у світ прекрасного та відчути тендітну мелодію барв.

Зберігач фондів І категорії
Кіровоградського обласного художнього музею
О.В.Шаповал


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool