Сергій Ларін: Інтерес у нас один - жителі області.

Вересень 15, 2011 | Новини | Переглядів: 1550 | Коментарі: 0

Так прокоментував голова облдержадміністрації головну мету об'єднання міських водоканалів із ОКВП ”Дніпро-Кіровоград”

Сергій Ларін провів нараду, під час якої обговорювалися проблемні питання об'єднання міських водоканалів Знам’янки, Кіровограда, Олександрії та Світловодська з ОКВП ”Дніпро-Кіровоград”.
Обґрунтовуючи доцільність такого кроку, Сергій Ларін виділив низку концептуальних причин, що лежать в основі прийняття рішення про об'єднання. Сергій Ларін наголосив, що створення єдиної структури – обласного водоканалу - сприятиме зменшенню витрат на питну воду, так, замість 5 підприємств ліцензію на водопостачання та водовідведення отримуватиме єдине. Оптимізація основного фонду підприємства дозволить зменшити собівартість послуг, окрім цього на рівні НКРЕ відпрацьовуватиметься можливість зменшення тарифів і загалом, зведення роботи водоканалів Кіровограда і міст обласного значення до єдиного знаменника унеможливить виникнення протиріч між підприємствами, що існували до того.
Окрім цього Сергій Ларін зауважив, що важливість рішення про об'єднання водоканалів важко оскаржити і з огляду на те, що цей шлях визначено пріоритетом на рівні держави.
Спростував Сергій Ларін і ті чутки, що почали віднедавна ширитися у контексті розпочатої роботи з об'єднання водоканалів. Керівник області заявив, що ніякої й мови не може бути про концесію чи продаж водоканалів, вони лишаться структурними одиницями єдиного обласного водоканалу, що належатиме до комунальної власності.
Окремо Сергій Ларін наголосив, що чи не головна мета такого рішення – зменшення існуючих нині тарифів на водопостачання та водовідведення, чого цілком реально буде досягти у найближчій перспективі. Така принципова позиція обласної влади здобула чимало схвальних відгуків серед учасників наради.
Своїми думками стосовно подальшої долі міських водоканалів поділились і очільники Кіровограда, Олександрії, Світловодська та Знам'янки. Жоден з них не заперечував проти об'єднання. Більше того, як зазначив міський голова Знам'янки Ігор Крижановський, знам'янські депутати на сесії міськвиконкому ще на початку літа вже проголосували за цю ініціативу. Підготовча робота з цього напрямку ведеться і в інших містах – на черзі Кіровоград, де вже завтра відбудеться сесія міськвиконкому і де розглядатиметься і це питання.
Як розповів міський голова Олександрії Степан Цапюк, завтра в місті відбудуться громадські слухання, і як тільки громада схвалить це рішення, олександрійський депкорпус також готовий дати "добро". А от громада Світловодська уже висловила своє "за" при розгляді питання об'єднання водоканалів. І як розповів світловодський міський голова Юрій Котенко, із більш ніж 500 присутніх на слуханнях, лише п’ятеро були проти. Він переконаний, що на ближчій сесії міськвиконкому своє "так" скажуть і світловодські депутати.
Але, попри таку одностайність, своєрідна "ложка дьогтю" все ж таки знайшлася. Оскільки метою наради було обговорення проблемних питань об'єднання міських водоканалів, то саме в цю площину перевів предметну розмову Сергій Ларін, нагадавши про чималі борги водоканалів перед обленерго, податковою та пенсійним фондом.
Як повідомив радник голови облдержадміністрації Сергій Яременко, він спільно із головним управлінням житлово-комунального господарства облдержадміністрації розпочав активну роботу з відпрацювання шляхів погашення заборгованості. Прокоментував ситуацію і перший заступник голови ДПА в області Сергій Колотуха, адже саме податкова частка найбільша у загальній структурі боргу. Він наголосив, що податкове законодавство не обмежує подібні реорганізації чи об'єднання, лише при дотриманні єдиної умови – нове підприємство повинно створюватися з обов’язковою фіксацією правонаступності податкового боргу. Зрозуміло, що ця умова буде витриманою стовідсотково. Детально учасники наради проаналізували можливості погашення боргу перед ПАТ "Кіровоградобленерго", активна частка якого складає більше 10 мільйонів гривень. Як запевнив Сергій Яременко, об'єднання водоканалів із поступовим виходом єдиного підприємства на рентабельні показники роботи та економічно обґрунтовані тарифи забезпечать поступове погашення боргу.
У контексті озвученого Сергієм Ларіним завданням для майбутнього підприємства – збільшення обсягів споживання води, що беззаперечно сприятиме встановленню рентабельності підприємства, постала інша проблема – втрата води. Сергій Ларін переконаний, що незаконні врізки різноманітних підприємств до водопровідних мереж – це і є основна причина значних втрат води. Степан Цапюк доводив зворотну думку, він вважає, що з водою хитрує населення. Як би не було, голова облдержадміністрації наголосив, що має бути відпрацьований чіткий механізм каральних заходів у межах чинного законодавства, аби покласти край подібним діям не чистих на руку господарників.
Окрім цього, не варто сподіватися і тим жителям міст, які мають борги за спожиту воду на умовно кажучи амністію: рахунки доведеться сплачувати, хоч вже і іншому підприємству – обласному водоканалу. На цьому також наголосив Сергій Ларін.
А от що стосується збільшення обсягів споживання води, Микола Вєщєв, заступник кіровоградського міського голови, запропонував забезпечити централізованим водопостачанням ті населенні пункти, які знаходяться у безпосередній близькості до водоводу Дніпро-Кіровоград, а це чимала кількість сіл і селищ, позаяк протяжність водоводу значна – 120 кілометрів.
Стосовно термінів створення єдиного об’єднаного підприємства, що теж досить важливе питання, адже при укладанні кошторису для нового бюджетного року має враховуватись уже новостворена структура. Перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко зазначив, що більш активна робота з об'єднання водоканалів розпочнеться після відповідних депутатських рішень, прийнятих на сесіях усіх чотирьох міськвиконкомів. Надалі робота офіційного оформлення підприємства триватиме максимум протягом трьох місяців. Окрім цього Андрій Ніколаєнко підкреслив, що буде створено окрему наглядову раду, яка контролюватиме роботу обласного водоканалу і до складу якої обов’язково увійдуть представники Кіровограда, Олександрії, Знам'янки та Світловодська.

джерело сайт ОДА


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool