Прокуратура постійно тримає руку на пульсі додержання вимог законодавства у сфері охорони надр

Вересень 15, 2011 | Новини | Переглядів: 1230 | Коментарі: 0

Органами прокуратури області проведено перевірки додержання вимог законодавства про раціональне використання надр у діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, спеціально уповноважених органів державного контролю у сфері надрокористування та суб'єктів господарювання, які займаються видобутком корисних копалин, їх переробкою тощо. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у прес-службі прокуратури області.

Зокрема, встановлено, що Новоархангельською райдержадміністрацією повноваження в сфері контролю за охороною довкілля та раціонального використання природних ресурсів взагалі не застосовуються. Крім того, РДА, всупереч законам України "Про місцеві державні адміністрації" та "Про охорону навколишнього природного середовища", а також Кодексу України про надра, розробку та затвердження місцевої програми мінерально-сировинної бази, охорони та раціонального використання надр не забезпечено. Відсутність зазначених програм виявлено також прокурорами Бобринецького, Голованівського, Новгородківського, Новомиргородського, Петровського, Устинівського та Ульяновського районів, якими вжито відповідні заходи реагування.
Прокурором Голованівського району опротестовано рішення районної ради, якими порушено Кодекс України про надра. За наслідками розгляду протестів вказані рішення скасовано. Аналогічно опротестовано такі рішення прокурорами Добровеличківського, Олександрівського районів та Світловодським міжрайонним прокурором.
Перевірками, проведеними безпосередньо в діяльності надрокористувачів, виявлено факти видобутку ними корисних копалин без відповідної дозвільної документації та з порушеннями встановлених правил. Мають місце факти ухилення суб'єктів господарювання від сплати обов'язкових платежів за користування надрами.
За наслідками проведеної перевірки в Державній екологічній інспекції в області встановлено, що останньою також неналежно виконувалися вимоги Кодексу України про надра щодо здійснення державного контролю за додержанням вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища, раціональне використання, відтворення та охорону природних ресурсів. Перевірки проводилися поверхово, реагування на порушення було непринциповим, адекватні заходи щодо їх усунення не вживалися. Непринципове реагування на виявлені порушення, а також відсутність належного контролю за їх усуненням виявлено і в діяльності Держгірпромнагляду в області.
Крім того, прокуратурою області із залученням спеціалістів Криворізького гірничопромислового територіального управління, Державної організації «Кіровська територіальна інспекція державного геологічного контролю», та Державного закладу «Смоленська санітарно-епідеміологічна станція об’єкту з особливим режимом роботи» у липні поточного року проведено перевірку додержання законодавства про надра та радіаційної безпеки в діяльності Інгульської та Смоленської шахт ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат». Встановлено, що даними підприємствами допущено ряд порушень чинного законодавства. На виявлені порушення підготовлено подання до керівників цих шахт. З метою покращення умов проживання населення в зонах дії урановидобувних підприємств на території області проводяться відповідні заходи.
За наслідками перевірок органами прокуратури області в сфері охорони та раціонального використання надр порушено 4 кримінальних справ, принесено 8 протестів, внесено 45 приписів та подань, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності вже притягнуто 14 посадових особи органів державного контролю, до бюджету відшкодовано 108 тис. грн.
Наглядова діяльність у даній сфері чинного законодавства триває.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool