Прокуратура постійно тримає на контролі питання, повязані з оплатою праці на території Кіровоградщини

Вересень 20, 2011 | Новини | Переглядів: 1290 | Коментарі: 0

Органи прокуратури Кіровоградщини не байдужі до соціальних проблем жителів регіону. Тому перевірки додержання законодавства про працю та її оплату, зайнятість населення і пенсійне забезпечення не сходять з порядку денного і є пріоритетними в роботі наглядового відомства. Дана сфера постійно знаходиться в полі зору прокурорів. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у прес-службі прокуратури області.

За інформацією начальника відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Валентини Пахаєвої апаратом прокуратури області, а також прокурорами міст і районів області проведено значну роботу. Так, з метою захисту конституційних прав працівників ДП «Трест «Олександріярозрізобуд» (борг перед працівниками складає 3,5 млн. грн.) прокуратурою міста Олександрії директору підприємства внесено припис, за розглядом якого після продажу на аукціоні майна, у вересні місяці планується погасити 2 млн. грн. заборгованості із заробітної плати. Окрім того прокуратурою області через Генеральну прокуратуру України внесено подання міністру палива та енергетики України про усунення порушень законодавства про оплату праці та пенсійного страхування на цьому підприємстві.
Прокуратурою міста Кіровограда в ході проведення перевірки ДП ”Кіровоградтепло” ТОВ „ЦНТІ УНГА” встановлено, що на підприємстві існує заборгованість з виплати заробітної плати перед працівниками на суму 1,4 млн. грн. Внесено припис про усунення порушення законодавства України про оплату праці, який наразі перебуває на розгляді.
За реагування прокурора Ленінського району міста Кіровограда ВАТ «Кіровоградський завод дозуючих автоматів» та ПП «Світ будівництва» у серпні-вересні поточного року погашено відповідно близько 570 та 160 тис. грн. заборгованості із виплати заробітної плати.
За результатом розгляду припису Світловодського міжрайонного прокурора КП «Світловодський міський водоканал» відшкодовано 175 тис. грн. Цим же прокурором у липні-серпні поточного року внесено подання ліквідаторам ДП «Світловодський завод «Калькулятор», ВАТ «Чисті метали» та керуючому санацією ДП «СКТС і тугоплавких металів». На даний час ВАТ «Чисті метали» на виконання внесеного документа прокурорського реагування виплачено понад 340 тис. грн. боргу із заробітної плати.
Прокурорські перевірки засвідчують наявність прорахунків в діяльності державних органів контролю, влади та місцевого самоврядування. Зокрема за виявленими порушеннями в діяльності Олександрійської ОДПІ, а саме порушення вимог Закону України «Про державну податкову службу в Україні», в частині проведення перевірок суб’єктів господарювання, які використовують найману працю та виплачують заробітні плату в «конвертах» (підприємства машинобудівної промисловості, суб’єктів господарювання в сфері обслуговування, АЗС, СТО, мийок) прокурором міста Олександрії внесено подання, яке перебуває на розгляді.
Поточного року у сфері трудових відносин органами прокуратури області порушено 63 кримінальні справи, з яких 60 скеровано до суду, за внесеними документами реагування (266) до відповідальності притягнуто 90 посадових осіб, у т.ч. 37 представників органів державної виконавчої влади та контролю, погашено 27,5 млн. грн. боргу з виплати заробітної плати. За фактами умисної невиплати заробітної плати прокурорами порушено 23 кримінальні справи, 22 з яких направлено до суду.
До місцевих судів прокурорами пред'явлено позовів та заяв про видачу судових наказів про стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати, на суму 5 млн. грн., судами області розглянуто та задоволено 529 позовів (заяв) про видачу судових наказів про стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати на загальну суму 3,2 млн. грн. Органами прокуратури області забезпечено реальне виконання судових рішень про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати за своїми позовами на суму 1,8 млн. грн.

За результатами правозахисної діяльності органів прокуратури області у сфері пенсійних правовідносин порушено 2 кримінальні справи, внесено 105 документів прокурорського реагування, за якими до відповідальності притягнуто 18 посадових осіб, з яких 14 органів державного контролю, відшкодовано за втручання прокурорів 4,2 млн. грн. заборгованості зі сплати внесків. Крім того, забезпечено реальне виконання судових рішень щодо сум стягнення сум в інтересах Пенсійного фонду України в сумі 1,2 млн. грн. та 800 тис. грн. відшкодовано в ході розслідування кримінальної справи.
Цілеспрямована діяльність у даній сфері триває.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool