Прогулянка Кіровоградськими смітниками (ФОТО)

Квітень 27, 2012 | Новини | Переглядів: 1350 | Коментарі: 0

Дитяча екологічна громадська організація «Флора», розробивши карту стихійних смітників м. Кіровограда, розпочала їх дослідження. Обласне телебачення та очільник спецінспекції допомогли побачити реальну картину забрудненості міста всім його мешканцям.

Нещодавно ДЕГО «Флора» звернулася до жителів міста Кіровограда з проханням повідомляти про місця стихійних сміттєзвалищ. Завдяки спільним зусиллям небайдужих городян, волонтерів ДЕГО «Флора» та блогерів інтернет-порталу «Україна-Центр» таких місць назбиралося доволі багато. Тож, було вирішено відвідати деякі з цих місць, щоб ознайомитися з реальної ситуацією. 

Розпочалася подорож з мікрорайону Новомиколаївка. Зокрема, неможливо було оминути увагою будівлю і територію колишнього дитячого садочку «Золотий промінь», що на вулиці Сакко і Ванцетті, поблизу школи №29. Побувавши тут вперше, важко повірити, що колись тут був гарний, один із кращих садочків нашого міста. Розруха, купи сміття, серед якого часто-густо доводиться натикатися на використані за відомим призначенням шприці, хащі - це все, що лишилося наразі.
«На те, у що перетворено цю територію, не можна дивитися без обурення,- коментує Руслан Мишериченко, секретар Кіровоградської міської ради у 2006-2009 роках, а нині керуючий місцевим відділенням ПАТ Кредитпромбанк та активний блогер інтернет-порталу «Україна-Центр» - захаращена непролазними чагарниками, засмічена територія, напіваварійна будівля без вікон та дверей... У цьому, не побоюся цього слова, заповіднику безгосподарності вже сьогодні можна знімати фільми про наслідки техногенних катастроф. Прикро, що все це ми спостерігаємо в той час, коли і місто загалом, і мікрорайон Новомиколаївка, зокрема, гостро відчувають дефіцит вільних місць у дошкільних навчальних закладах. Але, в той же час я розумію, що реалізувати будь-що у цьому місці напрочуд важко, адже будівля, як це не дивно, має свого господаря, наміри якого стосовно її подальшої долі наразі невідомі. От і виходить, що конфлікт інтересів, що виник спочатку навколо будівлі, а потім і навколо прилеглої до неї території, та який триває протягом кількох останніх років, призвів до цієї патової ситуації, в яку, очевидно, вже час втрутитися міській владі, адже через декілька років аварійна будівля цілком може стати причиною трагедії. І вже тоді глобальний смітник, який нині існує на цьому місці, виглядатиме абсолютно другорядною проблемою,- зазначає п. Руслан.
Іншим специфічно «цікавим місцем» виявилося стихійне звалище біля залізничного переїзду на Балашівці, поблизу старого кладовища. Картина така: стоїть безліч порожніх контейнерів, зате поруч – гори сміття та непотребу. Вдалося побачити і «вартового», працівника спецінспекції , який, працюючи у «засідці», фотографує машини, які приїжджають та вивантажують сміття. Таких порушників, яких за словами очільника спецінспекції Віктора Іванова, чимало, потім штрафують. На дванадцяту годину дня вже було «спіймано на гарячому» четверо автолюбителів, які бажали позбутися сміття шляхом його викидання не у контейнер, а чомусь поза ним.
Але, направду кажучи, по кількості сміття навколо порожніх контейнерів, складається враження, що людей не лякають ані штрафи, ані те, що своїми діями вони перетворюють навколишню територію на великий смітник, де ходити доведеться і нам, і нашим дітям.
Проблема ускладнюється ще і тим, що безліч смітників, на які перетворилися гарні колись місцини та навіть парки, знаходяться в оренді, а то й у приватній власності. Тож, прибирати такі території мають саме їхні власники.
Одним з таких місць є Олексіївський сквер. Прикметно, що прилегла до будинку немовляти територія дуже гарна та прибрана. А ось вже за якихось п’ятдесят метрів, у сквері, можна знайти все, що завгодно, від пляшок до унітазу. Цю територію мають привести до ладу ті, у чий власності вона знаходиться. Але, мабуть, власники або про це не здогадуються, у що віриться важко, або ж їх влаштовує такий стан речей.
Звичайно, таких стихійних смітників, як ті, про які йшлося вище, у нашому місті безліч. Пересиливши огиду та прогулявшись ними можна побачити купу «цікавого». Це пляшки, шприци з голками, недоїдки та зіпсовані продукти харчування, а разом із цим - матраци, кирзові чоботи, унітази, іграшки та інший мотлох. Стає трохи моторошно, коли уявляєш, що серед всього цього граються наші діти.
«Лишати довкілля в такому стані, яким ми його бачимо наразі-просто неможливо. Якщо не втрутитися у процес забруднення міста, то скоро наші діти будуть гратися не серед зелених насаджень, а серед сміття та бруду. Тут потрібна солідарність, і влади, і громади. Саме від мешканців залежить, чи буде збережено та підтримано порядок. А влада має створити всі умови, щоб людині не доводилося викидати сміття де інде, через відсутність встановлених місць. Також, на державному рівні треба змінювати концепцію переробки відходів. Без цього гарного результату досягти буде важко»,- коментує Людмила Шестакова, президент Дитячої екологічної громадської організації «Флора».

Отже, активісти ДЕГО «Флора» закликають жителів міста та управління і структури, в повноваження яких входить піклування про чистоту та захист довкілля, активізуватися та змінити вкрай жахливу ситуацію із забрудненням нашого міста.
Контактна особа: Людмила Шестакова, т. (0522)27-04-63

Проведення даного заходу стало можливим завдяки співпраці з Всеукраїнським благодійним фондом „Крона”. Думки висловлені в публікаціі не обов'язково відображають погляди Фонду і є лише точкою зору її авторів.
 

Юлія Бочарова-Туз
 

Прогулянка Кіровоградськими смітниками (ФОТО)

Прогулянка Кіровоградськими смітниками (ФОТО)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool