Працівники міліції застерігають громадян від порушень законодавства

Травень 21, 2014 | Новини | Переглядів: 727 | Коментарі: 0

Згідно з Кодексом України про адміністративні порушення відповідальність передбачено за правопорушення, пов’язані з виборчим процесом:

- порушення порядку ведення Державного реєстру виборців, порядку подання відомостей про виборців до органів Державного реєстру виборців, виборчих комісій, порядку складання та подання списків виборців, списків громадян України, які мають право брати участь у референдумі, та використання таких списків (ст. 212-7 КУпАП);
- порушення права громадянина на ознайомлення з відомостями Державного реєстру виборців, зі списком виборців, списком громадян, які мають право брати участь у референдумі (ст. 212-8 КУпАП);
- порушення права на користування приміщеннями під час виборчої кампанії (ст. 212-12 КУпАП);
- порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму (ст. 212-10 КУпАП);
- виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск (ст. 212-13 КУпАП);
- порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях (ст. 212-14 КУпАП);
- порушення порядку опублікування документів, пов'язаних з підготовкою і проведенням виборів, референдуму (ст. 212-20 КУпАП).
Крім того, згідно з ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу України перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з підкупом, обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин – караються штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.
Передбачено кримінальну відповідальність і за неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів (ст. 158 КК України) – від накладення штрафу до позбавлення волі на строк від трьох до шести років.
За умисне порушення таємниці голосування під час проведення виборів або референдуму, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадян (ст. 159 КК України), особі загрожує покарання у вигляді штрафу, виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.
Те саме діяння, вчинене членом виборчої комісії чи іншою службовою особою з використанням свого службового становища – карається штрафом або обмеженням волі на строк до трьох років чи позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Працівники міліції закликають громадян не допускати порушень законодавства та про подібні випадки, пов’язані з виборчим процесом, повідомляти на цілодобову телефонну лінію УМВС України в Кіровоградській області «Громадянська позиція» за номером: 0-800-509-102.


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool