Працівники міліції нагадують громадянам що за жарти про замінування передбачено кримінальну відповідальність

Липень 20, 2011 | Новини | Переглядів: 1497 | Коментарі: 0

Згідно статті 259 Кримінального кодексу України – «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності» – за подібні дії передбачено покарання у вигляді щонайменше сплати штрафу у розмірі від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і до позбавлення волі на строк від двох до семи років
Про це інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у ВЗГ УМВС Кіровоградської області.

Також правоохоронці закликають не забувати про можливість реальної загрози вибуху та у повсякденному житті дотримуватися елементарної обережності.
Насамперед, підходячи до власного будинку, офісу, місця відпочинку зверніть увагу на будь-які зміни обстановки, зокрема свіжоскопаний ґрунт на клумбі, розкидані предмети побутового вжитку (пакети, коробки, валізи тощо), металеві та скляні банки з-під напоїв, продуктів харчування, будматеріалів, які не повинні знаходитися на цьому місці.
Підставою для занепокоєння можуть бути предмети з характерним звуком – роботи годинникового механізму, індикаторними лампочками, вимикачами та дротом, антенами.
При вході у приміщення уважно огляньте майданчик та східці, зверніть увагу на зміни у зовнішньому вигляді дверей, замків. Перевірте візуально стан предметів та їх відповідність звичному місцю. Відчиняйте двері повільно, перевіряючи можливість додаткового навантаження, а при підозрі, що воно є, відійдіть на безпечну відстань і викличте міліцію. Якщо у квартирі є охоронна сигналізація, періодично перевіряйте її роботу, а також апаратуру аудіо- та відеозапису для фіксації можливих спроб закладання вибухових пристроїв.
Виявляйте обережність і виходячи з приміщення. Насамперед, переконайтесь, що на сходових майданчиках відсутні сторонні предмети, які можуть становити загрозу життю та здоров’ю. При спрацюванні дзвінка і відсутності за дверима особи, яка дзвонила, зателефонуйте сусідам або знайомим з проханням оглянути вхідні двері вашої квартири та сходовий майданчик перед ними стосовно наявності там сторонніх предметів. Відчиняючи двері, перебувайте за ними, страхуючи відхилення ланцюжком, а при звуках невідомого походження негайно зачиніть двері і відійдіть від них.
Оглядаючи автомобіль, у першу чергу, зверніть увагу на наявність:
- ознак силового входу електродроту в салон навколо дверей, вікон, багажника, люків, капоту, кришки бензобака автомобіля;
- клейкої стрічки, відрізів шпагату, дроту на поверхні авто або під днищем кузова;
- відбитків слідів взуття, заглиблень у землі, залишених підйомним механізмом;
- дротів та пристроїв, прикріплених до кузова, двигуна, вентилятора, важільного механізму;
- сторонніх предметів у вихлопній трубі, горловині бензобака, під бампером, крилами, карданним валом, двигуном, бензобаком, колесами, в салоні автомобіля – на сидіннях, позаду заднього сидіння, під крилами;
- підозрілих шматків, розміщених навколо акумулятора, електричних вимикачів на обладнанні, кондиціонері, очищувачі вітрового скла та інших агрегатах;
- об’ємних пакетів та конвертів, що можуть містити вибухові пристрої.
Під час посадки в автомобіль та висадки з нього особливу увагу зверніть на зміну обстановки біля транспортного засобу, насамперед на каналізаційні люки, відливні труби, урни, а також на предмети, що викликають підозру щодо наявності вибухових речовин (пакунки, валізи, залишені автомобілі тощо).
Якщо виникла підозра, що невідомі проникли в салон автомобіля і там виявлено незнайомі предмети та пристрої, не сідайте в нього і самостійно не намагайтесь запустити двигун. Підозрілі речі не чіпайте, а відійдіть на безпечну відстань і сповістіть про них міліцію.
Під час руху залізничним, водним чи іншим транспортом слід уважно оглянути салон, купе, каюту та інші місця тимчасового перебування з метою виявлення пристроїв, а також предметів, що викликають підозру на наявність вибухових речовин (залишені пакунки, валізи, дитячі іграшки і т. ін.)
При отриманні поштових надходжень та пакетів необхідно звернути увагу на:
- помітки “Відкрити тільки особисто”, “Особисто в руки” тощо;
- надмірну поштову оплату;
- ретельну упаковку кореспонденції;
- пакунок, який перев’язаний значною кількістю клейкої стрічки, шпагату;
- еластичність упаковки, схожу на смугу або навпаки, незвичайну громіздкість і жорсткість;
- надмірну вагу листа або іншої кореспонденції;
- наполегливі спроби посильного вручити кореспонденцію, передачі, букет квітів та інше особисто в руки.
При виявленні вибухового пристрою необхідно:
- здійснити невідкладні заходи щодо організації особистої безпеки та безпеки оточуючих, не порушуючи обстановки поблизу місця знаходження підозрілого предмета;
- терміново повідомити міліцію за телефоном “102” про виявлений вибуховий пристрій чи підозрілий предмет (назвати своє прізвище, домашню адресу, телефон, точне місцезнаходження вибухового пристрою та місце, де ви чекатимете на прибуття працівників міліції);
- виключити можливість користування мобільним телефоном поблизу місця, де знаходиться вибуховий пристрій, оскільки не виключена можливість його радіокерованості.
Пам’ятайте, що своєчасне повідомлення органів внутрішніх справ про всі факти правопорушення або злочинного задуму, а також підозрілі дії невідомих осіб стосовно вас, підвищують гарантії особистої безпеки.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool