Пожежі в екосистемі б’ють рекорди на Кіровоградщині

Вересень 29, 2023 | Новини | Переглядів: 418 | Коментарі: 0

Заступник начальника ГУ ДСНС в області із запобігання надзвичайним ситуаціям Василь Штогрін взяв участь у брифінгу, який відбувся у Прес-центрі обласної військової адміністрації.

Цього року пожежі в екосистемі б’ють рекорди по кількості та масштабах, завдаючи нищівного удару безцінному природному фонду Кіровоградщини. Саме це стало предметом розмови з журналістами.

Від початку 2023 року на території Кіровоградської області виникло 1906 пожеж, близько 1000 з яких - у природному середовищі, що складає 52% від їх загальної кількості. Так, лише впродовж минулих двох тижнів виникло 240 таких пожеж, внаслідок яких вогнем знищено понад 70 гектарів рослинного покриву.

Василь Штогрін навів дані статистики, згідно з якою головною причиною виникнення загорянь є необережне поводження з вогнем жителів області які і є власниками та користувачами земельних ділянок.

Громадяни, незважаючи на посилення пожежонебезпечного періоду, особливо під час тривалої відсутності опадів, нехтують вимогами безпеки і недооцінюють негативні фактори погодних умов - спеку та вітер.

Серед заходів запобігання пожежам в екосистемі, які запроваджує Головне управління ДСНС в області, у першу чергу, були названі рейдові перевірки населених пунктів із залученням представників національної поліції, екологічної інспекції та органів місцевого самоврядування. З початку року проведено 1612 рейдових перевірок, під час яких виявлено 74 випадки порушення природоохоронного законодавства. По кожному факту на винних осіб складено протоколи про адміністративні правопорушення. За результатами їх розгляду на винних осіб накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафів.

Також проводиться активна роз’яснювальна роботу серед населення, в тому числі, через засоби масової інформації, готуються та розповсюджуються застережні листівки, забезпечується трансляція відповідних матеріалів на телебаченні, радіо, у соцмережах, а також за допомогою офіційних інтернет-ресурсів та друкованих видань.

Підсумовуючи усе сказане, очільник інспекторського складу області закликав громадян бути вкрай обережними з вогнем та відповідальними у пожежонебезпечний період, адже від кожного з нас багато в чому залежить зменшення ризиків виникнення загорань в екосистемі. А також попередив про адміністративну та кримінальну відповідальність, передбачену чинним законодавством України, за свідомий підпал сухостою та сміття.

«Лише завдяки консолідації сил, напруженій роботі та постійній співпраці органів влади, місцевого самоврядування, правоохоронців, рятувальників, лісівників та екологів, а також залучення широких кіл громадськості можливо подолати цю проблему та значно зменшити кількість пожеж у природному середовищі, а відтак, і вберегти його від тотального знищення», - підкреслив Василь Штогрін.

ГУ ДСНС України у Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool