Повідомляє Кіровоградська ОДПІ

Серпень 04, 2014 | Новини | Переглядів: 1201 | Коментарі: 0

Щодо сплати ЄСВ фізичними особами-підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування та є пенсіонерами за віком

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) особи, зазначені у п. 4 ч. 1 цієї статті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу.
Згідно тлумаченню Верховного Суду України, яке відповідно до статті 244(2) Кодексу адміністративного судочинства України є обов’язковим для всіх суб’єктів владних повноважень, термін «пенсіонер за віком» включає в себе як осіб, які отримують пенсію за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років, так і осіб, яким пенсія за віком призначена за пільговими умовами відповідно до статті 55 Закону №96-XII або статті 13 Закону № 1788-XII, тобто до досягнення 60-річного віку.
Водночас ФОП, яким призначено пенсію за вислугу років і які обрали спрощену систему оподаткування, не звільняються від сплати за себе єдиного внеску на підставі ч.4 ст. 4 Закону № 2464-VI (постанова Верховного Суду України від 15.04.2014у у справі № 21-59а14).
Враховуючи викладене, Міністерство доходів і зборів України інформує платників податків про те, що у зв’язку з провадженням автоматичного щоквартального нарахування сум єдиного внеску фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування, відповідно до Реєстру платників єдиного податку, то нарахування по пенсіонерах пільгових категорій крім тих, які отримують пенсію за вислугу років, призупиняється з 01 квітня 2014 року.

Якщо звітність по Інтернету, то пояснення – поштою
При поданні податкових документів в електронній формі телекомунікаційними каналами зв’язку платник податків створює податковий документ в електронному вигляді відповідно до затвердженого формату (стандарту) за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення.
Додатки до звітності, які не мають затвердженого формату електронного вигляду, а саме: пояснення до декларацій, копії дозволів, товарних чеків або первинних документів, які засвідчують факт сплати ПДВ у зв’язку з придбанням товарів, подаються до податкових інспекцій особисто, через уповноважену особу або надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Щодо єдиного соціального внеску для призваних на військову службу за призовом під час мобілізації
У зв'язку з набранням чинності 08 червня 2014 року Законом України від 20 травня 2014 року № 1275-VII „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації", внесено зміни до частини сьомої статті 7 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI „Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".
Відповідно до частини третьої статті 119 Кодексу законів про працю України (зі змінами) за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування не нараховується на виплати, які компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.
Враховуючи зазначене, особа одночасно перебуває в трудових відносинах з підприємствами, установами та організаціями, а також перебуває на обліку в військовій частині

Прес-служба Кіровоградської ОДПІ

 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool