Положення про створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС є ключовим елементом Угоди про асоціацію

Травень 24, 2013 | Новини | Переглядів: 933 | Коментарі: 0

У рамках семінару "Лібералізація торговельного режиму України: нові можливості та виклики для розвитку експортного потенціалу підприємств Кіровоградської області" представник Департаменту співробітництва з Європейським Союзом Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Марина Фарафонова розповіла про основні положення, вигоди та наслідки підписання Угоди про глибоку та всеосяжну Зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Запровадження режиму ЗВТ для українських виробників та експортерів відкриє нові можливості: поступове скасування митних тарифів для більше ніж 97 % тарифних позицій; далекосяжну лібералізацію торгівлі послугами, що охоплюють всі способи надання послуг; визначення конкретних умов, за якими застосовуватимуться інструменти торговельного захисту; гармонізацію митних процедур та підвищення ефективності діяльності митних органів в контексті сприяння торгівлі; розвиток інвестиційного співробітництва; охорону інтелектуальної власності, у т. ч. географічних зазначень сторін; взаємну асиметричну лібералізацію ринків державних закупівель; правила конкуренції та прозорості регулювання.
Як зауважила Марина Фарафонова, фахівці вже прорахували і наслідки від запровадження зони вільної торгівлі з ЄС для економіки України. Зокрема, очікуваний додатковий приріст за рахунок лібералізації умов торгівлі становитиме 2-3 % (найбільш помітно може зрости експорт продукції сільського господарства та харчової промисловості; помітно - експорт продукції текстильної та шкіряної промисловості, металургії та обробки металу, хімічного виробництва, послуг транспорту і послуг юридичним особам). Приріст реального ВВП відносно базового рівня в межах 0,7-0,9 % (додаткове зростання очікується в основному за рахунок таких видів економічної діяльності, як сільське господарство та харчова промисловість, текстильна та шкіряна промисловість, металургія та оброблення металу, транспортні послуги, послуги юридичним особам). У розрізі економічної діяльності, то найбільше від ЗВТ виграє вітчизняний аграрний комплекс, харчова промисловість, транспорт.
Загалом, підписання Україною угоди про зону вільної торгівлі із ЄС дасть змогу вийти вітчизняним товарам на один із найпотужніших ринків у світі, що об’єднує 27 держав із населенням у більше ніж 500 млн. осіб, що більше, ніж населення Сполучених Штатів та Митного союзу (РФ, Казахстан та Білорусь) разом узятих.
Головна мета створення зони вільної торгівлі з ЄС для України - ліквідація торговельних бар'єрів та поглиблена економічна інтеграція.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool