Подорожуючи Кіровоградщиною: Туристу на замітку

Квітень 27, 2012 | Новини | Переглядів: 1512 | Коментарі: 0

З початком екскурсійно-туристичного сезону 2012 року на Кіровоградщині за ініціативи відділу з питань розвитку туризму, музеїв та кадрової роботи управління культури і туризму облдержадміністрації та сприяння органів виконавчої влади на місцях протягом березня-червня 2012 року заплановано проведення публічних презентацій екскурсійно-туристичних маршрутів Кіровоградщини.

До такої акції вже встигли долучитись Знам’янський, Долинський та Олександрійський райони.

Мандрівку № 1 «Люби і знай свій рідний край» презентувала Знам’янщина. Маршрут розповідає про історію земель, які сьогодні займає Знам’янський район, та долю народів, які його заселяли: через століття з сивої давнини до сьогодення – через сторінки кривавої боротьби за свободу і незалежність. Тож перший пункт екскурсійно-туристичної подорожі - пам’ятний знак «Партизанам Чорного лісу».
Наступна зупинка – Чорноліський навчально-виробничий держлісгосп – приклад дбайливого ставлення до природних багатств краю, їх збереження та популяризації – своєрідний музей природи на природі.
Далі – знайомство з численними легендами та переказами загадкового та унікального для нашого регіону «Чорного озера» (або Берестуватого) і самого Чорного лісу (на території Богданівського лісництва),а також старовинне село Цибулево, біля якого зійшлися свідчення різних історичних епох.
Жодного байдужого не лишилося після перебування біля пам’ятного знаку козаку Мамаю та розповідей про славетну козацьку минувшину краю біля Мамаєвого яру

Мандрівка завершується відвідинами гостинної агросадиби Вознюка Володимира Анатолійовича, з його власним етнографічним міні-музеєм під відкритим небом, численною колекцією знахідок різних історичних періодів, оповідками про багату історію славетного Цибулевого, а також участю у приготуванні в казані на вогнищі справжнього козацького кулішу.

Мандрівка № 2. «Мого села козацький корінь»

7 квітня 2012 року вже вдруге відбулося районне свято духовного співу „Благовіст”. Цього року свято було проведено у Свято-Покровської церкві села Кірове Долинського району.
Відповідно до програми заходу було здійснено подорож екскурсійно-туристичним маршрутом „Мого села козацький корінь”. Особливим у цьому маршруті для гостей свята було відвідування святого джерела „Явлена криниця”. Про цілющу криницю зі 200-літньою історією знали по всій колишній Херсонській губернії. Вода в ній має цілющі властивості, чудодійну силу. Маршрут по території села Кірове має свої „сім чудес” (сім туристичних об’єктів показу) – згадане святе джерело, руїни альтанки поміщиці Ісаєвич (1858 р.), руїни Свято-Покровської церкви (1807 р.), столітня груша, шкільна музейна кімната, лебедині води та гранітне послання імператору Олександру ІІ (1912 рік). З туристичним маршрутом ознайомив отаман Карабилівської степової сотні Долинського степового куреня окремого Чорноліського полку імені козака Мамая Центрального козачого округу Українського козацтва Гриценко Василь Павлович.
Після закінчення свята у гостей та організаторів заходу залишились гарні враження про гостинну Долинщину та надії на подальше туристичне освоєння краю.

Мандрівка № 3 «Історичними стежками Олександрівщини». 
20 квітня 2012 року відділ культури і туризму Олександрівської райдержадміністрації презентував туристичний маршрут «Історичними стежками Олександрівщини».

Перша зупинка - відвідування районного краєзнавчого музею, що визнаний одним з найкращих на Кіровоградщині. Тут зберігається близько 10 тисяч музейних предметів, серед яких чимало таких, що їх не мають і столичні музеї. Скарби районного краєзнавчого можна побачити у п’яти залах і філії – кімнаті-музеї Левка Мацієвича.

Село Бірки - один з найдавніших населених пунктів Олександрівщини. Його історія пов’язана з іменем гетьмана Богдана Хмельницького. У Бірках знаходиться пам’ятка архітектури місцевого значення Свято-Миколаївська церква. З дерев’яним храмом та його історією гостей познайомить настоятель Володимир (Сошин). Гостям дозволено навіть піднятись на дзвіницю церкви, де збереглись дзвони ХVІІІ століття. 

З Бірок маршрут проліг у Розумівку, що привертає увагу численних туристів пам’ятним знаком на могилі борців за волю України отамана Чорного Ворона (Миколи Скляра) та майже трьохсот його козаків, що полягли смертю хоробрих у жовтні 1920 року та Свято-Хрестовоздвиженською церквою-усипальнею родини Раєвських. Знайомство з Розумівкою розпочинається з народного музею історії села. Пам’ятку архітектури загальнодержавного значення можна оглянути разом з настоятелем храму отцем Михаїлом (Галич) та сільським головою Розумівки Миколою Христенком. У приміщенні Хрестовоздвиженської церкви звершені опоряджувальні роботи, а попереду – реставрація в усипальні, де, зокрема, покояться тіла героя Вітчизняної війни 1812 року, генерала Миколи Раєвського і його внука, полковника, героя Сербії, прообразу графа Веронського Миколи Раєвського. Приємно, що не тільки впорядковується історична інфраструктура комунального підприємства «Заповідник родини Раєвських», а й створюються зручності для туристів. Так, тут нещодавно з’явився сучасний санітарний пункт.

Не менш цікавою для є поїздка до Бондарського ставу, де за останні роки нарощено потужності туристичної інфраструктури. На мальовничому березі можна не тільки послухати про володіння купців Бондаревих, у яких побував російський поет Олександр Пушкін, що полював разом Раєвськими, а й добре відпочити. До послуг туристів зручні альтанки, риболовля, купання у чистій воді ставка. А ще можна оглянути багатовіковий дуб (кажуть, під ним відпочивав сам Пушкін!) і пам’ятний знак біля нього, встановлений на честь мандрівки Олександра Пушкіна і родини Раєвських півднем України і Росії, що відбулась у 1820 році. 

Туристичний маршрут «Історичними стежками Олександрівщини» є одним з найпопулярніших на Кіровоградщині і привертає увагу своєю багатоплановістю і облаштованістю туристичної інфраструктури. 

Презентації більшості територій заплановано здійснити перед стартом літньої туристично-оздоровчої, а цього року ще футбольної кампанії. 
Тож слідкуйте за новинами! До нових зустрічей на туристичних стежинах Кіровоградської області!


Ірина Грабажей - головний спеціаліст відділу з питань розвитку туризму, музеїв управління культури і туризму Кіровоградської ОДА


 


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool