Органи прокуратури Кіровоградщини провели перевірку додержання вимог Законів України

Грудень 07, 2011 | Новини | Переглядів: 1136 | Коментарі: 0

З’ясувалося, що комплекс питань, який стосуються зменшення утворення та обмеження негативного впливу відходів на навколишнє середовище, залишається в області однією з найбільш гострих суспільних проблем, яка вимагає неослабленої уваги. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у прес-службі прокуратури області.

Триває процес прогресуючого накопичення відходів, виникають несанкціоновані звалища, не вирішується проблема поводження з небезпечними відходами, які забруднюють ґрунт, воду та атмосферне повітря.
Усього упродовж 2011 року органами прокуратури області на даному напрямку роботи порушено 2 кримінальні справи, принесено 18 протестів, внесено 211 приписів і подань, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 71 посадову особу органів державного контролю, до бюджету відшкодовано 33 тис. грн.
Прокурорськими перевірками, проведеними в органах державної влади та місцевого самоврядування, встановлено, що останніми неналежним чином виконуються надані їм повноваження у сфері поводження з відходами. Так, деякі сільради Голованівського, Маловисківського, Новомиргородського, Устинівського та Знам’янського районів не розробили та не затвердили належних програм з питань поводження з відходами.
Багатьма сільськими головами Маловисківського, Новоархангельського, Олександрівського, Устинівського районів та Знам’янського районів не розроблено та не затверджено документів щодо належного захоронення твердих побутових відходів чи створення полігонів для їх захоронення. Не забезпечено належних заходів до ліквідації несанкціонованих та неконтрольованих звалищ відходів. Не здійснено роз’яснення законодавства щодо поводження з відходами серед населення тощо.
Мають місце порушення законодавства при експлуатації сміттєзвалищ (місто Олександрія, Бобринецький, Вільшанський, Голованівський, Компаніївський, Олександрівський, Петрівський, Світловодський райони).
Незавжди органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вживаються заходи до ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ (Гайворонський, Голованівський, Добровеличківський, Долинський та Петрівський райони та місто Кіровоград).
Прокурором Добровеличківського району на території трьох сільських рад встановлено безхазяйні склади, на яких зберігаються заборонені та непридатні до використання пестициди і агрохімікати. Вказані порушення виявлено і прокурорами Гайворонського та Ульяновського районів.
Посадові особи деяких органів місцевого самоврядування (наприклад, Маловисківського та Кіровоградського районів) під час витрати державних грошей на облаштування сміттєзвалищ, з метою власного збагачення, вдаються до фальсифікації документів.
Подекуди (Вільшанський, Гайворонський, Голованівський, Добровеличківський, Долинський, Новоархангельський, Новгородківський Новомиргородський, Новоукраїнський, Ульяновський та Устинівський районів) суб'єкти господарювання, діяльність яких пов'язана з утворенням та розміщенням відходів, зволікають з оформленням відповідної дозвільної документації. Тим часом, спеціально уповноважені органи державного контролю на це не реагують. Зокрема, за приписами Кіровоградського міжрайонного природоохоронного прокурора у жовтні поточного року рішеннями Державної екологічної інспекції призупинено діяльність двох таких господарюючих суб’єктів.
Має місце ухилення суб’єктами господарювання від сплати обов’язкових платежів за розміщення відходів.
Усі вищевказані порушення стали можливими через послаблення державного контролю з боку спеціально уповноважених на те державних органів. Перевірки, проведені прокуратурою області в діяльності Державної екологічної інспекції в області, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області та Обласної санітарно-епідеміологічної станції засвідчили, що останніми ще не в повній мірі використовуються свої повноваження та виконуються покладені на них обов’язки щодо забезпечення належного державного контролю та здійснення дозвільної діяльності.
Прокурорська увага питанню додержанню природоохоронного законодавства у даній сфері правовідносин приділяється постійно.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool