Новий Митний кодекс України адаптований до європейських стандартів та світових норм

Червень 01, 2012 | Новини | Переглядів: 1505 | Коментарі: 0

Начальник Кіровоградської митниці Павло Скальський провів «круглий стіл» з громадськістю, темою якого були роз’яснення основних положень нової редакції Митного кодексу України.

На заході були присутні начальник митниці та керівники профільних підрозділів, представники бізнес-кіл області, митні брокери, а також представники засобів масової інформації.
Керівник митниці відмітив, що за майже двадцять років свого розвитку Україна, а з нею і її власні митна система, митна справа, митна політика відчутно еволюціонували у всіх відношеннях, про що свідчить міжнародне визнання, членство України в авторитетних міжнародних інституціях, у тому числі з економічних та митних питань. За відносно короткий строк змінилося два кодифікованих акта, кожен з яких, маючи певні вади, відіграв свою важливу роль у становленні та розвитку вітчизняної митної справи. Це Митний кодекс України 1991 року, якій заклав фундамент сучасної митної системи і започаткував основні засади митного регулювання, та чинний Митний кодекс України 2002 року, який визнаний на момент його прийняття досить демократичним, та втілив у собі якісно новий погляд законодавця на концепцію реалізації митної справи нашої держави.
Зі вступом України до Світової організації торгівлі та приєднанням до міжнародних конвенцій встала необхідність переглянути митне законодавство. Одним із кроків стало прийняття нового Митного кодексу, якій адаптований до європейських стандартів та світових норм, а також Податкового та Бюджетного кодексів України. Він налічує 590 статей та зібрав в собі положення, які раніше містилися в різних законах та підзаконних актах.
Головною відмінністю нового Митного кодексу України від нині діючого є його побудова за принципом «максимальної прямої дії», що дозволило звести воєдино положення, які раніше містилися в 65 різних законах та підзаконних актах. Було внесено зміни до 26 Законів України, а 30 законодавчих актів втратили свою чинність. Планується прийняття більше 60 постанов Кабінету Міністрів, близько 50 наказів Міністерства фінансів, понад 50 наказів Держмитслужби та спільних наказів Держмитслужби з іншими центральними органами виконавчої влади.
Про особливості та тонкощі здійснення митних процедур та сплати митних платежів, прописані у новому митному Законі, розповіли керівники оперативних підрозділів. Начальник відділу оргмитконтролю Олександр Любченко описав переваги запровадженого Кодексом інституту уповноваженого економічного оператора. Підкреслив, що ті підприємці, які тривалий час працюють на ринку, не мають заборгованостей, не допускають суттєвих порушень, зможуть отримати статус уповноваженого оператора економічної діяльності. Отримуючи такий статус, суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності може користуватися спеціальними спрощеннями при митному оформленні.
Акцентував увагу на нововведеннях, які передбачені в організації контролю за окремими видами діяльності підприємств з боку митних органів та контролю за переміщенням товарів через митний кордон України.
Заступник начальника відділу митних платежів Вікторія Єрофєєва довела до суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності про зміни в оподаткуванні товарів у зв’язку із введенням нового Митного кодексу та звернула увагу, що у документі є ряд нововведень в частині адміністрування податку на додану вартість та акцизного податку, які мають регулюватись виключно Податковим кодексом України. Однією з головних новацій у митному законодавстві стали зміни до порядку визначення та коригування митної вартості товарів, а також розширення права заявника при вирішенні відповідних спірних питань з митними органами.
Сергій Крамарчук – заступник начальника служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил поінформував, що з декриміналізацією товарної контрабанди Митним кодексом збільшено відповідальність за незаконне переміщення товарів поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю. Новий Кодекс звільняє підприємців від відповідальності за допущені ними ненавмисні помилки. Запроваджено врегулювання питань порушення митних правил на основі компромісу між суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності та митними органами. Також скорочено перелік видів порушень митних правил з 27 до 18 та переглянуто стягнення, які застосовуються за їх вчинення.
Решта виступаючих розповили про особливості застосування окремих митних режимів та здійсненні митних процедур, а також про особливості проведення митного пост-аудиту.
Новації, запроваджені у переміщенні товарів та валюти для громадян, також були цікавими для присутніх. Кодексом лібералізується система переміщення товарів громадянами та уточнено список речей, які не підлягають декларуванню й взагалі звільняються від оподаткування. Безмитне ввезення розширюється до 1000 євро для всіх пунктів пропуску, які пов’язані з авіатранспортом, і до 500 євро для інших.
Під час наради суб’єкти господарювання області активно брали участь у обговоренні питань щодо запроваджених нововведень у митному законодавстві та їх впливу на здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємств.
Керівник митниці запевнив, що усі норми нового Митного кодексу України, навіть ті, щодо яких існує певна упередженість у бізнес-середовищі, є прогресивними інструментами митного регулювання, що широко використовуються в країнах ЄС. А їх впровадження є суттєвим кроком, який робиться по відношенню і до бізнесу, і до громадян, які стикаються з оформленням митних процедур при перетині кордону.


Прес-служба Кіровоградської митниці

Новий Митний кодекс України адаптований до європейських стандартів та світових норм
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool