Не такий страшний чорт як його малюють! (ФОТО)

Вересень 06, 2011 | Новини | Переглядів: 3343 | Коментарі: 6

Про автотранспортні перевезення руд з Новоконстянтинівки до Смоліного

Цього року в досить важких фінансових умовах, державному підприємству «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», за рахунок внутрішніх резервів, вдалось підготувати на Новоконстянтиновській шахті два видобувні блоки. На одному з них проведено технологічне розбурювання, підривні роботи, що дало змогу отримати першу масову руду.
У відповідності з проектом будівництва шахти, транспортування руди на гідрометалургійний завод (м. Жовті Води) передбачається залізничним транспортом. Для цього зараз ведуться будівельні роботи залізничної під’їзної колії від шахти до станції Плетений Ташлик.
Цього року виконано робіт на суму понад 500 тис. грн. До введення в дію залізничного шляху, тимчасово здійснюється перевезення руди до Смолінської шахти автомобільним транспортом. З останніх публікацій в інтернет – виданнях та пресі складається враження, що питання впливу цих перевезень на довкілля і жителів сіл більше хвилює діячів здалеку, ніж місцевих мешканців. Окремі «активісти» намагаються змалювати в уяві пересічного громадянина жахливу промислову потвору в особі Новоконстянтиновської і Смолінської шахт, яка розкинула свої радіоактивні щупальця по всій території Маловисківщини, тільки й думає про те, як би нашкодити населенню, а пропускаючи каравани потужних КрАЗів, з небезпечною рудою, ще й всім українцям, яким приходиться долати цей відрізок дороги.
Та чи насправді це так?
Відразу відповідаємо – ні! Проблеми, як такої, просто не існує. Транспортування гірничої маси здійснюється виключно до чинного законодавства України і при виконанні всіх вимог радіаційної безпеки, в відповідності до Правил ядерної та радіаційної безпеки при перевезенні радіоактивних матеріалів (ПБПРМ-2006), з дотриманням необхідних норм захисту. На весь автомобільний транспорт, задіяний у перевезенні гірничої маси, отримані «Санітарні паспорти», а маршрут перевезення узгоджений з територіальними органами охорони здоров’я. Автомобілі перевозять вантаж лише вкритий щільним тентом, а після вивантаження, кожен автомобіль проходить через пункт дезактивації і перевіряється дозиметром. По всьому маршруту транспортування головним лікарем об’єкту з особливим режимом роботи регулярно проводяться дозиметричні дослідження, а безпристрасні прилади фіксують лише природні значення радіаційного фону, як на автомобільному, так і на залізничному шляхах перевезень. В цьому газета може переконатися особисто.
До речі, в районі експлуатується залізнична колія (26 км.) між Смолінською шахтою та станцією Капустино вже на протязі 35 років. За цей період перевезено близько 8 млн. м3 руди. Показники радіоактивності обабіч залізничного полотна не відрізняються від показників в інших точках Маловисківського і сусідніх районів. Зміни показників радіоактивності в порівнянні з попередніми роками не зафіксовані. Безпристрасні прилади фіксують показники природного радіаційного фону, який менший ніж у квартирах мешканців великих міст.
Що ж до правомірності авто перевозок руди дорогами Маловисківщини, пропоную таку довідку. Гірнича маса перевозиться відповідно:
· Вимог «Правил ядерної та радіаційної безпеки при перевезенні радіоактивних матеріалів (ПБПРМ-2006) Затверджених НАКАЗОМ ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ від 30.08.2006 р. за № 1056/12930; (витяг додається)
· Проекту організації робіт з перевезення гірничої маси автомобільним транспортом від Новоконстянтинівської до Смолінської шахти ДП «СхідГЗК»; (з документом можна ознайомитись на підприємстві)
· Розроблений та погоджений з усіма державними та територіальними органами державного управління «План заходів та дій на випадок аварії під час автомобільного перевезення уранової руди Новоконстянтинівської шахти ДП «СхідГЗК»; (з документом можна ознайомитись на підприємстві)
· Розроблена та погоджена з територіальними органами СЕС «Інструкція по радіаційній безпеці при перевезенні уранової руди з Новоконстянтинівської шахти»;
· Державною санітарно-епідеміологічною службою України та ДЗ «Інститут гігієни та медичної екології ім. Марзєєва академії медичних наук України» проведена гігієнічна експертиза перевезення уранової руди і виданий позитивний висновок; (копія додається)
· Маршрут перевезення узгоджений з територіальними і об’єктовими органами Державного санітарно-епідеміологічного нагляду, на весь автомобільний транспорт відповідно до вимог «Основних санітарних правил забезпечення радіаційної безпеки в Україні»(ОСПУ 2005) ДСП 6.177-2005-09-02, видані Санітарні паспорти на автомобілі які задіяні в перевезені (копії додаються)
· Радіаційний та дозиметричний контроль проводиться ФХЛ Смолінської шахти (Свідоцтво про атестацію ФХЛ № 2730 чинне до 24 травня 2011р.)видаються довідки обстеження автомобілів як завантажених так і порожніх після дезактивації перевищень норм «Правил ядерної та радіаційної безпеки при перевезенні радіоактивних матеріалів (ПБПРМ-2006) не виявлено з довідками можна ознайомитись у водії які здійснюють перевезення на лінії маршруту. Загрози для довкілля та жителів сіл не передбачається.

Коваленко В.В. Директор Смолінської шахти

На такий страшний чорт як його малюють! (ФОТО)


 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool