На Кіровоградщині зафіксовано 3 випадки пожеж на полях із зерновими культурами (ВІДЕО)

Липень 23, 2020 | Новини | Переглядів: 840 | Коментарі: 0

23 липня в Управлінні ДСНС у Кіровоградській області відбувся брифінг для представників засобів масової інформації на тему: «Організація протипожежного захисту в області під час зернозбиральної кампанії 2020 року».


Заступник начальника Управління із запобігання надзвичайним ситуаціям полковник служби цивільного захисту Василь Штогрін представив до уваги журналістів регіональних ЗМІ інформацію про проведену роботу щодо попередження пожеж у місцях збирання, зберігання, переробки сільськогосподарської продукції та на інших об’єктах агропромислового комплексу.

Насамперед, присутні почули статистику: у минулому році в Україні під час жнивної кампанії виникло більше 40 пожеж на хлібних масивах, 1 пожежа в місцях переробки та зберігання зернових, в наслідок яких знищено більше 240 га зернових на корені та 70 т грубих кормів. Загальна сума прямих матеріальних збитків склала більше 1,7 млн. грн. У Кіровоградській області минулого року зафіксовано одну пожежу на полі із зерновими культурами (Олександрійський район Попельнастівська ОТГ). Василь Штогрін наголосив, що не останню роль у збереженні минулорічного урожаю відіграла превентивна робота, яку традиційно проводить Служба порятунку в співпраці із органами місцевої влади та самоврядування.

Зараз здійснюється широка активна превентивна робота, аби вберегти новий врожай від вогню під час зернозбиральної кампанії.
Зокрема, з метою виявлення фактів самовільного спалювання рослинності у природних екосистемах, встановлення порушників чинного законодавства та застосування до них відповідних заходів реагування у районах, містах, селищах створені робочі комісії (групи) із числа фахівців Державної екологічної інспекції, У ДСНС України в області, правоохоронних органів та місцевих органів виконавчої влади. Зазначеними комісіями здійснено 153 рейдові перевірки, під час яких виявлено 44 випадки порушення природоохоронного законодавства та по кожному із них винних осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. У зв’язку із обмежувальними заходами, пов’язаними з запобіганням поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, Управління та його підрозділи позбавлені можливості на здійснення нагляду за усіма суб’єктами господарювання області, задіяними на жнивах, щодо дотримання ними вимог пожежної безпеки під час зернозбиральної кампанії. Тому на даний час Управлінням письмово проінформовано суб’єктів господарювання про виявлені порушення.

Одночасно організовано проведення відповідної профілактичної роботи серед населення. У засобах масової інформації висвітлюються застережні матеріали на тему: «Дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю». Виготовлено та розповсюджується під час проведення масових заходів і розміщуються у місцях масового перебування людей, салонах громадського транспорту листівки тощо.

Поряд з тим, все ще трапляються випадки порушення чи ігнорування громадянами правил пожежної безпеки, що призводять до пожеж у екосистемах.

Так, вже на території нашої області у 2020 році вже зафіксовано 3 випадки пожеж на полях із зерновими культурами, що виникли через необережне поводження з вогнем та підпал.
З огляду на це, Василь Штогрін через засоби масової інформації звернувся до аграріїв із закликом суворо дотримуватись протипожежних вимог, адже за порушення деяких з них передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, а саме: за спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях, знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу. Законом України, прийнятим Верховною Радою 13 квітня поточного року, суттєво підвищено розміри штрафів за самовільне випалювання рослинності (стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та порушення правил пожежної безпеки у лісах (стаття 77 КУпАП).

Так, якщо раніше за випалювання рослинності без дотримання встановленого порядку громадянин міг бути оштрафований на суму від 170 до 340 грн., то зараз ця сума складає від 3 тис. 60 до 6 тис. 120 грн.

За аналогічне правопорушення посадова особа могла сплатити до бюджету штраф від 850 до 1 тис. 190 грн., але зараз – від 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн.

Зазначені штрафні санкції мають право застосовувати органи екологічного нагляду.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool