На Кіровоградщині врятовано 28 людей та матеріальних цінностей на суму понад 10 млн. грн. (фото)

Січень 14, 2013 | Новини | Переглядів: 881 | Коментарі: 0

11 січня пройшла прес-конференція помічника начальника Територіального управління МНС в області з питань взаємодії з органами державної влади, ЗМІ та зв’язків з громадськістю підполковника служби цивільного захисту Миколи Леськіва та начальника Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології Олени Юрченко.

З журналістами спілкувалися про результати діяльності пожежно-рятувальної служби у минулому році та щодо синоптичної ситуації, яка чекає на жителів області найближчим часом.
Розпочинаючи прес-конференцію, Микола Леськів повідомив про надзвичайні ситуації та події, у ліквідації яких брали участь кіровоградські рятувальники та розповів про досягнення облуправління протягом року. Так, кілька років поспіль за підсумками діяльності територіальних підсистем Єдиної державної системи цивільного захисту Кіровоградський гарнізон залишається одним з кращих у державі та здобуває Перехідний вимпел «За кращу організацію служби».
Свій професіоналізм рятувальники Кіровоградщини загартовували протягом року під час ліквідації надзвичайних подій та ситуацій. Завдяки їх майстерності протягом року врятовано 28 людей та матеріальних цінностей на суму 10 млн. 259 тис. грн. Підрозділами обласного управління протягом 2012 року здійснено 1155 виїздів на гасіння пожеж, 238 – на ліквідацію надзвичайних подій іншого характеру. За минулий рік виникло 3 надзвичайні ситуації – 1 квітня у Знам’янському районі сталося ДТП між вантажним автомобілем та ВАЗ-2110, внаслідок загинуло 5 людей – водій та пасажири легковика; 2 серпня у Новомиргороді на «Шкірзаводі Златопільський» під час робіт у відстійнику відходів продуктів виробництва внаслідок отруєння їх парами загинуло 3 людей та 1 травмовано; 25 грудня в Олександрії під час зльоту вертольота МІ-8МТ сталося його падіння, внаслідок чого загинуло 5 людей.
За безпосередньої участі рятувальників у 2012 році територію Кіровоградської області повністю звільнено від непридатних пестицидів, що зберігалися на складах ще з радянських часів. Вже цієї осені за межі України з території області вивезено останні 875,387 тонн непридатних пестицидів, а також проведено дегазацію 15072 м кв території 110 складів, де вони зберігалися. Знайшла своє відображення проблема і у програмі Кіровоградської обласної державної адміністрації «Центральний регіон 2015», згідно з якою планувалось повне знешкодження отрути: з бюджетів усіх рівнів виділялися кошти для перезатарення, перевезення до паспортизованих складів на зберігання та утилізації небезпечних хімікатів. Роботи по перезатаренню, відвантажуванню та дегазації складів виконували фахівці групи радіаційного, хімічного, біологічного захисту аварійно-рятувального загону спецпризначення ТУ МНС в області, які мають відповідну підготовку та ліцензію на проведення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.
Тривали роботи і з розмінування Компаніївського авіаполігону, за сприяння Компаніївської районної державної адміністрації групою піротехнічних робіт АРЗСП ТУ МНС України у Кіровоградській області обстежено 17,0 га колишньої території полігону, в результаті - знешкоджено 21 вибухонебезпечний предмет. Впродовж двох попередніх років проведено розмінування території загальною площею 336,5 га. Всього площа полігону становить 4 тис. 025 га. Знищували застарілі боєприпаси не лише на авіаполігоні – за заявками жителів області саперами здійснено 52 виїзди та знешкоджено 1420 одиниці вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни.
Залучались кіровоградські рятувальники і до ліквідації наслідків надзвичайних подій та ситуацій не лише на території області, але й в інших регіонах.
Так, інженерна техніка облуправління була направлена для планових робіт по суцільному розмінуванню території військової частини у м.Лозова Харківської області.
У липні і серпні 2012 року сили і засоби пожежно-рятувальних підрозділів Кіровоградського гарнізону залучалися на гасіння лісових пожеж до Дніпропетровської та Херсонської областей. Зведений загін із 63 осіб та 9 одиниць спеціальної техніки залучався до гасіння великої лісової пожежі на Херсонщині. 30 липня рятувальники, працівники лісового господарства залучалися на гасіння пожежі в Дніпропетровській області, територія якого межує з територією Деріївського лісництва Кіровоградської. Завдяки оперативності і злагодженості дій вогонь не розповсюдився на лісовий масив Кіровоградської області.
Переймалися рятувальники і питаннями безпеки на льоду та пожежною безпекою у лісах області. У минулому році здійснено понад 1900 патрулювань місць підлідного вилову риби та проведено більше 400 рейдових перевірок найбільш небезпечних у пожежному відношенні ділянок лісу.
Говорячи про здобутки пожежно-рятувальної служби, Микола Леськів зазначив, що у червні на базі нашого облуправління проводилася VI Всеукраїнська конференція з головами територіальних і функціональних рад ветеранів Всеукраїнської асоціації ветеранів війни та МНС України, в рамках якої було організовано семінар-нараду та засідання круглого столу. На заходах обговорювалися питання щодо соціального захисту, правового, пенсійного, медичного забезпечення ветеранів та особового складу органів і підрозділів служби цивільного захисту МНС України, перспективи подальшого розвитку ветеранського руху, історико-культурної спадщини та музейної справи в системі МНС України.
Завчасно пожежно-рятувальна служба області довела свою готовність до зимового періоду – у листопаді проведено перевірку готовності техніки та аварійно-рятувального обладнання до застосування під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, характерних для зимового періоду. З цією метою було здійснено 50-кілометрові випробувальні марші. За планом участь у перевірочних маршах взяли 85 одиниць спеціальної та важкої інженерної техніки. Для надання допомоги комунальним службам в розчищенні снігових заметів в підрозділах перебувають в готовності 8 одиниць снігоочисної техніки.
Питання погодних умов взимку торкнулася начальник Кіровоградського обласного центру з гідрометеорології Олена Юрченко. Вона повідомила, що суто зимовий характер погоди, який тримається цього сезону, нехарактерний для останніх 10-12 років. І хоча початок календарної зими характеризувався теплом вищим за норму, вже з середини грудня прийшло похолодання і середньодобові показники температур знизилися до позначки від -9 до -16 градусів. Олена Іллівна зазначила, що на найближчі 5-10 днів температура повітря коливатиметься від 3 до 10 градусів морозу та будуть не надто інтенсивні опади снігу. З 15 січня вплив циклону призведе до підвищення температури повітря і до 18 січня можна очікувати опадів у вигляді мокрого снігу. Вже з цього дня почнеться зниження температури, а опади можуть перейти в сніг.
В продовження теми Микола Васильович розповів про діяльність пунктів обігріву, які функціонують на Кіровоградщині вже з 15 грудня. 22 намети розташовані у Кіровограді та кожному районному центрі, вони оснащені всім необхідним, щоб надати допомогу нужденним – вони опалюються чавунною піччю, тут готують гарячий чай та бутерброди і підтримується кімнатна температура. Пункти встановлено із дотриманням всіх правил протипожежної безпеки та санітарно-гігієнічних норм, забезпечено цілодобове чергування особового складу пожежно-рятувальної служби. Рятувальники зробили все можливе, щоб знизити кількість переохолоджень. Загалом у пунктах побувало 1840 вдячних відвідувачів. Новою для цієї зими є діяльність соціального патруля, який теж покликаний запобігти обмороженням. Такі групи діють в обласному центрі та містах обласного підпорядкування - Знам’янці, Олександрії та Світловодську. До складу патруля входять працівники Державної служби з надзвичайних ситуацій, правоохоронці, соціальні працівники і лікарі швидкої, а також представники Товариства Червоного Хреста. Саме на базі станцій швидкої допомоги чергують згадані оперативні групи. Проте викликати їх можна за усіма телефонами першої допомоги: 101, 102, 103. Оперативними групами «Соціальний патруль» надано допомогу 58 особам, 51 з яких доставлено до лікувальних закладів та 7 до пунктів обігріву.
З початку року вже 10 водіїв вдячні рятувальникам області за оперативний і професійний порятунок їх автомобілів із засніжених кюветів.
Серед пріоритетних завдань стабільно перебувають заходи щодо запобігання загибелі людей на воді. Забезпечено постійну готовність аварійно-рятувальної техніки підвищеної прохідності оснащеною необхідним оснащенням для рятування людей на водних об’єктах; уточнено перелік водних об’єктів, вихід на кригу яких становить небезпеку для людей, при цьому особливу увагу приділено водоймищам з регульованими рівнями води, де в результаті їх зміни можливе одночасне і раптове руйнування криги на великих площах; спільно з Управлінням Держтехногенбезпеки в області організовано перевірки готовності і укомплектованості техніки, плавзасобів та оснащення підприємств, які залучаються до рятування людей у разі виникнення нещасних випадків на водних об’єктах у зимовий період. З самими рибалками теж проводиться роз’яснювальна робота. Також виготовляються листівки, а на території області розміщена зовнішня соціальна реклама. Відповідні акції проводяться і з дітьми.
Детальніше дізналися журналісти і про реорганізацію МНС та Державної інспекції з техногенної безпеки у Державну службу з надзвичайних ситуацій. Нагадаємо, 24 грудня 2012 року Президент України Віктор Янукович підписав Указ № 726/2012 про реорганізацію Міністерства надзвичайних ситуацій та Державної інспекції техногенної безпеки України у Державну службу надзвичайних ситуацій. Ця служба буде окремим органом виконавчої влади, підпорядковуватиметься Кабінету міністрів та її діяльність координуватиметься через Міністра оборони. Згідно з Указом Президента новопризначеним Міністром оборони є Павло Лебедєв, а Головою Державної служби України з надзвичайних ситуацій – генерал-лейтенант служби цивільного захисту Михайло Болотських.
Відтепер, завдання щодо забезпечення цивільного захисту населення та державного нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки виконуватиме єдина структура – Державна служба України з надзвичайних ситуацій.
Позитивним моментом новоствореної служби є тісна взаємодія Державної служби України з надзвичайних ситуацій із Міністерством оборони України, що покращить діяльність підрозділів у разі виникнення масштабних надзвичайних подій та ситуацій, коли до їх ліквідації залучатимуться як рятувальники, так і військовослужбовці. Також суттєвою підтримкою у таких випадках стане залучення до аварійно-рятувальних робіт не лише пожежно-рятувальної, але й військової важкої інженерної техніки, гелікоптерів, які ефективні для ліквідації природних катастроф. Таке злиття вже наперед прогнозує підвищення в рази ефективності роботи пожежно-рятувальних підрозділів та якості виконання завдань за призначенням щодо збереження життя, здоров’я, та майна громадян.

На Кіровоградщині врятовано 28 людей та матеріальних цінностей на суму понад 10 млн. грн.

Прес-служба ТУ МНС в області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool