На Кіровоградщині перевірено 92 об’єкти водопостачання, на 52 із них виявлені порушення

Листопад 26, 2020 | Новини | Переглядів: 561 | Коментарі: 0

Метою обстежень є забезпечення споживачів якісною, безпечною питною водою та уникнення додаткового ризику інфікування населення різними мікроорганізмами, особливо під час карантину, а також використання води гарантованої якості для проведення протиепідемічних заходів.

З початку листопада перевірено 92 об’єкти водопостачання. Це 2 водогони та 90 громадських колодязів і свердловин. На 52 із них виявлені порушення (56,5%), це один водогін та 51 колодязь.

При обстеженні водогону КП «Комунальник» Вільшанської селищної ради (Вільшанський район) встановлено, що виробничий лабораторний контроль питної води не проводиться.

Під час обстежень на об’єктах нецентралізованого водопостачання (колодязі, свердловини) встановлено: незавершений ремонт покрівлі зрубу на колодязях Покотилівської сільської ради (Новоархангельський район); відсутня відмостка навколо колодязів, відсутнє накриття колодязів у с. Жакчик Заваллівської селищної ради (Гайворонський район); не проводиться щорічне планове обстеження колодязів, їх чищення, дезінфекція та знезараження питної води, відсутні санітарні паспорти на колодязі, не здійснюється періодичний лабораторний контроль якості питної води, не проведена інвентаризація колодязів у Пантазіївському старостинському окрузі Новопразької ОТГ (Знам’янський район); за результатами виробничого лабораторного контролю вода питна не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам за вмістом нітратів у колодязях Куколівської сільської ради (Олександрійський район).

При обстеженні водогону КП «Надія» в с. Соколівське (Кропивницький район), громадських колодязів Ганнівської сільської ради (Новоархангельський район), Червоненської сільської ради, Сальківської селищної ради (Гайворонський район) порушень не виявлено.

Водночас при повторних перевірках водогоніві колодязів Полтавської сільської ради та водогону СТОВ «Надія» (Компаніївський район) встановлено, що порушення, виявлені під час попередніх обстежень, було усунуто, а саме: розроблена робоча програма та графіки досліджень води за видом контролю, переліком показників, періодичністю, місцями (точками) відбору, проведені лабораторні дослідження питної води на бактеріологічні, санітарно-хімічні та радіологічні показники, погоджені санітарні паспорти на джерела нецентралізованого водопостачання.

Спільна робота контролюючого органу, органів місцевого самоврядування та балансоутримувачів водогонів і джерел нецентралізованого водопостачання (сільськогосподарські, комунальні підприємства) приводить до позитивного результату, який необхідний населенню – це задовільний стан споруди водозабезпечення та вода гарантованої якості. У разі відсутності співпраці та розуміння проблеми щодо необхідності опікуватись джерелами водопостачання, місцеве населення не має гарантованої якості споживання води.

Так, з березня 2020 року із 3 тисяч водогонів та громадських колодязів Держпродспоживслужба Кіровоградщини вже перевірила відповідність водопостачання для населення вимогам чинного законодавства на 1936 об’єктах, із них 248 водогонів і 1688 громадських колодязів. На 1250 об’єктах виявлені порушення (64,5%), це 187 об’єктів централізованого водопостачання (75,4%) та 1063 – нецентралізованого (63%). У 2019 році відсоток невідповідності водогонів складав 67,4%, а колодязів і свердловин - 68,1%.

Найчастіше ж на водогонах виявляють такі порушення: відсутній балансоутримувач, не витримана й не огороджена зона санітарної охорони суворого режиму джерела, територія не облаштована (в її межах знаходяться сільськогосподарські угіддя, непокошені бур'яни, здійснюється випас тварин), не проводиться лабораторний контроль якості та безпечності води, не проводиться профілактична дезінфекція води.

Що стосується стану води в колодязях та самих колодязів - не проводиться щорічне планове обстеження їх технічного стану, чищення, дезінфекція та знезараження питної води, не здійснюється періодичний лабораторний контроль та відсутні графіки дослідження води, не виконуються ремонтні роботи тощо.

З метою усунення порушень, виявлених у ході обстежень, на балансоутримувачів об’єктів централізованого, нецентралізованого водопостачання, місцевим органам влади, органам місцевого самоврядування направлено приписи та 517 рекомендаційних листів. Для вирішення нагальних проблем проведено 51 засідання обласної, міських та районних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо забезпечення населення питною водою в період карантину та усунення недоліків на об’єктах водопостачання.

Також за цей період досліджено 917 проб питної води з водогонів, виявлено 56 відхилень (55 за санітарно-хімічними показниками, 1 за мікробіологічними), 812 проб води з колодязів та свердловин, виявлено 73 відхилення (60 за санітарно-хімічними показниками, 13 за мікробіологічними), 72 проби на вміст радону, виявлено 3 відхилення.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool