МНС: Як уникнути переохолодження та надати першу допомогу при обмороженні

Лютий 08, 2012 | Новини | Переглядів: 1196 | Коментарі: 0

Як повідомив під час брифінгу директор Українського гідрометеорологічного центру МНС Микола Кульбіда, 11-13 лютого у північних, західних та центральних областях можна чекати повторення низьких температур, які були 1-3 лютого. За прогнозами, у цих регіонах температура опуститься до рівня вночі -27-30 ºС, місцями навіть дещо нижче, і -15…-20 ºС вдень. У південних та східних регіонах температура буде вищою на 5-8 ºС. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у прес-службі УМНС України в області


Тож не зайве нагадати як уникнути переохолодження та, у разі потреби, надати першу допомогу при обмороженні.
Не вживайте алкогольних напоїв – сп’яніння сприяє швидкій утраті тепла, в той же час виникає хибне враження, що ви вже зігрілися. Не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду.
До виходу вранці на вулицю треба готуватися з вечора. З’їжте за вечерею щось жирне, наприклад сало чи бутерброд з маслом. Снідаючи, знову ж таки не забудьте включити до меню жирні продукти.
Носіть просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся так, щоб між речами залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Бажано носити непромокаючий верхній одяг. Тісне взуття, відсутність устілки теж можуть створювати передумови для обмороження. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими. Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. Найкращий варіант – рукавички з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині. Синтетичні рукавички погано захищають від морозу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом. Не носіть на морозі прикрас із будь-якого металу. Більше рухайтесь на морозі – це посилює кровообіг, зігріває тіло та протидіє шкідливому впливу холоду.
Слідкуйте за обличчям близьких, особливо за носом, вухами та щоками, звертайте увагу на зміну їх кольору, а друзі повинні слідкувати за станом вашого обличчя. Не дозволяйте обмороженому місцю знов замерзнути, це може призвести до більш значних пошкоджень.
Якщо ви або близькі з будь-яких причин довго перебували на відкритому повітрі, нагадуємо ознаки обмороження:
І ступінь – почервоніння, набряк тканин;
ІІ ступінь – утворення пухирів, заповнення каламутною рідиною;
ІІІ ступінь – омертвіння шкіри та утворення струпа;
ІV ступінь – омертвіння частини тіла.
Постраждалого від обмороження потрібно привести в тепле приміщення, дати йому теплого чаю або кави. Якщо вуха, щоки та ніс побіліли, розітріть їх рукою до появи почервоніння та поколювання. Ніколи не розтирайте відморожену ділянку снігом – сніг лише ушкоджує шкіру. Розітріть відморожену частину тіла спиртом, горілкою або одеколоном чи хутряною рукавицею або фланеллю. Також намагайтесь рухати ушкодженою кінцівкою.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool