Кропивницький: в ОДА обговорили проблемні питання, які виникають у процесі об'єднання територій громад

Серпень 09, 2017 | Новини | Переглядів: 1569 | Коментарі: 0

В облдержадміністрації відбулася робоча зустріч голів райдержадміністрацій та очільників новостворених об’єднаних територіальних громад із експертом з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, директором громадської організації "Інститут розвитку територій" Юрієм Ганущаком.

Разом із першим заступником голови облдержадміністрації Сергієм Коваленком, головою облради Олександром Чорноіваненком, директором регіонального підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування Олегом Яременком та керівниками окремих департаментів і управлінь облдержадміністрації учасники зустрічі обговорили законопроекти, що стосуються проведення децентралізаційної реформи, проблемні питання, які виникають у процесі об'єднання територій громад, та найближчі перспективи реформування.

На початку зустрічі Юрій Ганущак наголосив, що головним завданням на сьогодні є формування таких Перспективних планів об'єднання територій громад, які не міститимуть "білих плям", тобто ОТГ повинні покривати усю територію області. Сергій Коваленко у відповідь запевнив, що на Кіровоградщині відповідально ставляться до запровадження реформ: "Завдяки співпраці з обласною радою ми маємо Перспективний план, затверджений Кабінетом Міністрів України, де охоплено всю територію Кіровоградської області. У нас немає "білих плям" і це заслуга керівників територій, оскільки вони очолюють відповідні робочі групи".

Юрій Ганущак зосередив увагу учасників зустрічі на 3-х основних складових забезпечення спроможності об’єднаних територіальних громад – фінансовій, інфраструктурній та кадровій, зауваживши, що кадровий потенціал майбутніх ОТГ – це фахівці райдержадміністрацій. Що стосується майбутнього районів області, то експерт припустив, що на Кіровоградщині буде створено три райони, а їх межі, можливо, співпадатимуть із межами новостворених госпітальних округів. Існуючі районні ради при цьому не розпускатимуться, а вливатимуться в ради цих трьох районів. Стосовно майбутнього міст обласного значення, він озвучив два варіанти: або вони об’єднують прилеглі села і створюють ОТГ, або співпрацюють з іншими громадами на умовах міжмуніципального співробітництва.

В облдержадміністрації відбулася робоча зустріч голів райдержадміністрацій та очільників новостворених об’єднаних територіальних громад із експертом з питань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, директором громадської організації "Інститут розвитку територій" Юрієм Ганущаком.

Досить детально Юрій Ганущак прокоментував законопроект, який стосується здійснення контролю за законністю рішень органів місцевого самоврядування. Передбачається розведення суб’єктів контролю з метою запобігання конфлікту інтересів. Зокрема, пропонується, що контролюючими органами будуть обласні та районні державні адміністрації. РДА наглядатимуть за законністю рішень сільських, селищних, міських (районного значення) рад та їх виконкомів. ОДА – за рішеннями об’єднаних громад, міських рад, районних в містах рад (міста обласного значення) та їх виконкомів, а також районних рад. Експерт наголосив, що нині здійснення такого контролю є правом місцевих адміністрацій, а в перспективі буде обов’язком, та зауважив, що контроль за законністю рішень має бути формалізованим, з чітко виписаними критеріями, яким чином його здійснювати.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool