Кіровоградці, як уберегтися від нападу собаки?

Листопад 15, 2013 | Новини | Переглядів: 1239 | Коментарі: 0

Більшість жителів міст періодично натрапляють на безпритульних собак, і не всім вдається уберегтися від нападу.

Сьогодні біля кожного будмайданчика скупчується зграя бродячих псів, а коли будівництво завершується, собаки не дають проходу мешканцям новобудови. Не є винятком і продуктові ринки, сміттєві баки біля багатоповерхівок та сміттєзвалища. Тож, іноді страшно відпускати дітей до школи, шлях до якої пролягає через місця, де прижилися чотирилапі безхатченки. Потерпають і власники домашніх тварин: часто-густо вигул домашніх улюбленців перетворюється на війну з армією агресивних псів.

Щоб уникнути зустрічі з собаками та не стати їх черговою жертвою, не варто ходити темними вулицями, дворами незнайомих районів, через пустирі, промзони та інші безлюдні місця. Подекуди трапляються випадки нападів на людей і домашніх собак, безвідповідальні господарі яких не надто переймаються безпекою оточуючих та вигулюють своїх улюбленців у людних місцях без нашийника та намордника.

Якщо ж вам не вдалося уникнути небажаної зустрічі з чотирилапим нападником, радимо прислухатися до таких порад:

1. Якщо собака з’явився на вашому шляху, спробуйте обійти це місце. Тримайте дистанцію між вами не менше 10 метрів, оскільки будь-який об’єкт, який знаходиться на відстані менше 10 метрів, сприймається ним як потенційно небезпечний, тож, з метою захисту тварина може атакувати першою.

2. Якщо ж він помітив вас і прямує назустріч, не намагайтеся бігти, щоб не викликати у тварини мисливського інстинкту. Зупиніться, не робіть різких рухів, не кричіть. Намагайтеся не показувати страху та хвилювання перед вороже налаштованим собакою.

3. Поширена помилка, що собака з цуценятами надзвичайно небезпечна. Якщо ви полізли до цуценят - то інша справа. Так що досить просто спокійно пройти мимо.

4. Якщо собака зустрічає вас дзвінким гавкотом, то швидше за все не вкусить. В такий спосіб тварина намагається налякати вас, зібрати підмогу. Собака, який планує напасти на вас, як правило, діє мовчки, він упевнений у своїх силах.

5. Якщо це зграя, то виберіть найбільш великого, масивного і з високо піднятим хвостом собаку, вожака, дивіться на нього, але не в очі.

6. Якщо собака виявляє ознаки агресії, віддавайте твердим голосом команди типу: «Місце, стояти, лежати, фу!».

7. Якщо собака нападає на вас, киньте в його бік залізний ланцюжок, в’язанку ключів, будь-який інший предмет, який при падінні утворить гучний брязкіт. Це спантеличить нападника та дозволить виграти час, щоб, у першу чергу, закрити горло та обличчя і озброїтися засобами захисту, як принесеними із собою, так і підручними. Можна дістати балончик, електрошокер. За їх відсутності згодиться лак для волосся, дезодорант, заздалегідь приготована суміш чорного меленого перцю і табаку, що можна розпилити в очі нападнику. Ними можуть бути відкрита парасолька, сумка, знайдені камінь, палиця, пляшка або будь-який інший предмет, що знаходиться у полі зору. У разі їх відсутності захищайтеся рукою, попередньо обмотаною курткою, шарфом тощо. Таким чином людина може контролювати поведінку собаки, місце укусу не буде для неї несподіваним, натомість верхня частина голови собаки залишається незахищеною для проведення атаки іншою рукою чи стороннім предметом.

8. Під час атаки намагайтеся ухилитися від стрибків та не дозволяйте збити вас з ніг. Щоб не впасти на землю, притуліться спиною до стіни, огорожі чи будь-якої іншої міцної будови. Захищаючись підручними засобами, поволі відступайте до безпечного місця, де можна сховатися, наприклад, відкритих дверей під’їзду в будинку.

9. Намагайтеся кожен напад собаки зустрічати якомога сильнішим ударом підручними засобами або ногою, рукою. У випадках нападів тварин є важлива психологічна складова: кожна поразка нападника підриває його упевненість у власних силах, а кожна успішна атака стимулює до нових нападів до повної перемоги над жертвою. І ваша задача цей принцип обернути на свою користь: дати достойну відсіч противнику у перші хвилини, аби запевнити його у своїй беззаперечній перемозі, навіть змагаючись з останніх сил, показати, що ви сильніші. У такому разі висока ймовірність того, що собака полишить свій намір продовжити напад та дасть вам спокій.

10. Опинившись у безпеці або нейтралізувавши нападника, покличте на допомогу сусідів, перехожих. Якщо напад на вас здійснив собака, що має власника, докладіть зусиль, аби затримати останнього, та викликайте міліцію. Якщо винуватець інциденту зник, зверніться до правоохоронців для притягнення власника собаки до відповідальності.

На жаль, жертвами подібних нападів дуже часто стають діти. Аби запобігти цьому та захистити своїх дітей, радимо батькам:

1. Обмежити безконтрольне перебування дітей у місцях найбільш ймовірного скупчення безпритульних собак та вигулу домашніх тварин, особливо у темний час доби.

2. Під час прогулянки з дитиною постійно тримати її в полі зору, аби у випадку несподіваної появи чотирилапих негайно взяти дитину на руки або підійти до неї для виключення нападу.

3. Слід вчити дітей, що у разі нападу собаки не треба кричати та тікати, а краще впасти на землю, згорнутися клубком і закрити обличчя руками.

4. У разі нападу собаки на дитину не намагайтеся тягнути малюка до себе, щоб не завдати йому більших травм. Краще накрити собаку підручними засобами – пальтом, курткою тощо або вилити на нього відро води, скористатися балончиком чи будь-яким іншим вищезазначеним засобом захисту. Тоді найбільш ймовірно собака сама відпустить жертву.

Перша долікарська допомога при укусах собак:

1. Під холодною водою очистити місце укусу від крові і слини.

2. Добре промити рану 0,05% розчином хлоргексидину або 0,01% розчином мірамістину (продаються у будь-якій аптеці, бажано придбати в пластиковому флаконі), спрямованим струменем із шприца або пластикового флакона промити рани якомога ретельніше.

3. Добре засипати рану порошковим антибіотиком або накласти шар мазі левоміколь.

4. Покласти на рану декілька стерильних марлевих серветок та перев’язати.

5. Впродовж 4 годин звернутися до лікаря.

Звісно, не можна сказати, що знання і застосування описаних методів повністю убезпечить вас від собачих зубів. Але, принаймні, зведе вірогідність до мінімуму, і ви зможете вийти із неприємної ситуації з найменшими втратами.

 

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool