Кіровоградська ОДПІ інформує платників податків

Грудень 08, 2014 | Новини | Переглядів: 1080 | Коментарі: 0

Випадки повернення сум ЄСВ

Кіровоградська ОДПІ доводить до відома платників, що відповідно до п. 4 Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Міндоходів України №450 від 09.09.2013 року, повернення коштів здійснюється у випадках:
- надміру або помилково сплачених сум ЄСВ, безпідставно стягнених сум цього внеску та/або застосованих фінансових санкцій або інших коштів на відповідний рахунок контролюючого органу, відкритий в органі Казначейства за балансовим рахунком 3719.
- помилкової сплати сум ЄСВ та (або) застосованих фінансових санкцій на невідповідний рахунок контролюючого органу.
При цьому до сум помилково сплачених коштів не включаються суми авансових платежів, нараховані та сплачені під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої нараховується ЄСВ.
За наявності у платника ЄСВ заборгованості з його сплати або фінансових санкцій за іншими рахунками, повернення надміру або помилково сплачених коштів здійснюється після погашення платником такої заборгованості.
Повернення коштів у наведених випадках здійснюється виключно на підставі заяви платника про повернення надміру або помилково сплачених коштів, що подається до контролюючого органу, окрім випадку надходження до контролюючого органу рішення суду про визнання безпідставним стягнення ним з юридичних і фізичних осіб сум ЄСВ та (або) застосованих фінансових санкцій, тобто при наявності рішення суду заяву подавати не потрібно.

Для платників, які бажають в наступному році перейти на спрощену систему оподаткування: 16 грудня – останній день подання заяви
Платникам податку, які бажають перейти із загальної системи оподаткування на спрощену з 2015 року, необхідно подати до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний 2014 рік.
Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.
Перехід на спрощену систему оподаткування суб'єкта господарювання може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, тобто за 2014 рік, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в пункті 291.4 статті 291 Податкового кодексу України.

Зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість
Кіровоградська ОДПІ інформує платників податків, що наказом Мінфіну України від 14.11.2014 р. № 1130 затверджено Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, яким встановлено:
- не підлягають обов’язковій перереєстрації платники ПДВ, внесені до реєстру таких платників до набрання чинності цим наказом;
- з 1 червня 2014 року вважається анульованою реєстрація осіб як платників ПДВ, які станом на 01.05.2014 р. мали місцезнаходження (місце проживання) та перебували на обліку в контролюючих органах на території АР Крим або м. Севастополя. Відновлення такої реєстрації проводиться після евакуації особи на іншу територію України або внаслідок завершення строку тимчасової окупації.
Вищезазначений наказ №1130 набрав чинності з 19.11.2014 р., при цьому втратив чинність наказ Міндоходів України від 16.01.2014 р. № 26.

База для нарахування ЄСВ у фізичних осіб – підприємців при відносинах з найманими працівниками
Відповідно до пункту 1 статті 7 Закону України від 08.07.2010р. №2464-VI базою нарахування єдиного внеску для фізичних осіб - підприємців, які нараховують дохід найманим працівникам, є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, що включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.
У разі виплати найманим працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності базою нарахування єдиного внеску є суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця та суми допомоги по тимчасовій непрацездатності. При виплаті працівникам, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, базою нарахування єдиного внеску є сума допомоги.
Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 року № 1170.

Прес-служба Кіровоградської ОДПІ


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool