Кіровоградщина упродовж останніх трьох років на розвиток медичної галузі отримала від держави фінансового ресурсу більше, ніж за всі роки незалежності.

Червень 10, 2013 | Новини | Переглядів: 758 | Коментарі: 0

Модернізація сфери охорони здоров'я визначена Главою держави пріоритетом у Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки, щорічними Національними планами дій з її впровадження.

Кіровоградщина упродовж останніх трьох років на розвиток медичної галузі отримала від держави фінансового ресурсу більше, ніж за всі роки незалежності. Час аналізувати результати і робити висновки.

Саме так закликав голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко усіх причетних до реалізації медичної реформи на території регіону під час апаратної наради в облдержадміністрації.
Керівника області цікавить, як триває процес організації центрів надання первинної медичної допомоги, адже саме вони є ключовими на шляху своєчасного виявлення, а потім вже ефективного лікування захворювання.
Президент України вимагає від влади на місцях якісно налагодити саме первинну ланку медичної допомоги, - нагадує Андрій Ніколаєнко.
Наступний крок – екстрена медична допомога. Очільник області застеріг від традиційного чиновницького формалізму і на цьому етапі реформації в галузі охорони здоров'я.
- Ми зобов’язані налагодити ефективну і вчасні допомогу кожному хворому і в терміни, передбачені протоколами.
Андрій Ніколаєнко звернувся до керівників територій з вимогою, як у випадку з організацією центрів первинної меддопомоги, так і центрів екстреної допомоги, вишукати усі необхідні ресурси для системної роботи таких установ, особливо у віддалених районах.
Особливу увагу голова облдержадміністрації привернув до взаємодії обласного перинатального центру з відповідними службами на територіях.
перший в Україні перинатальний центр, відкритий Президентом на початку 2013 року в обласній лікарні, вже дав свої позитивні результати: на 23% скоротилася дитяча смертність. Проте, як свідчить практика, території не відлагодили системний зв'язок з фахівцями центру, тому ще трапляються випадки, коли з місць особливо тяжкі вагітні жінки потрапляють у Кіровоград з великим запізненням, надати їм вчасну комплексну допомогу стає великою проблемою.
Як зазначив начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Олег Рибальченко, нинішнього тижня вирішується питання щодо проведення постійних скайп-п'ятихвилинок – перинатальний центр-райлікарні – для оперативного консультування обласними фахівцями будь-якого проблемного випадку.
З порядку денного не знімається також робота кожного центру ранньої діагностики.
Андрій Ніколаєнко застерігає і профільне управління, і голів райдержадміністрацій не тішитися цифрами:
- Добре, що область отримала більше 450 одиниць сучасного діагностичного обладнання. Інша справа, чи використовується воно на повну потужність, чи є фахівці для його обслуговування у кожному лікувальному закладі, особливо у сільській місцевості?
Голова облдержадміністрації дав доручення – саме цю позицію в системі індикаторів результативності медичної реформи внести як одну з головних під час перевірок територій в рамках обласної програми "Центральний регіон-2015".
Андрій Ніколаєнко переконаний, якщо до кожного реформаторського кроку у медицині підходити виважено, професійно, з урахуванням реалій територій і думки громадськості, можна сподіватися на позитивний результат.
- Медична реформа – справа складна, але, якщо її впроваджувати так, як вимагає Президент, – обережно, обдумано, з користю для людей, - то є усі шанси створити якісну медицину і отримати схвалення населення.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool