Кіровоградщина: це вже 4 спроба провести реформу місцевого самоврядування

Липень 19, 2013 | Новини | Переглядів: 884 | Коментарі: 0

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Віктор Рєзнік взяв участь у засіданні "круглого столу" за участі науковців, студентів, представників Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій облдержадміністрації а також головного управління юстиції в області, які обговорили основні положення концепції реформування місцевого самоврядування.

Розмова вийшла досить тривалою і насиченою – говорили як про минуле з історичними екскурсами від науковців в плані організації самоврядування на території України в різні часи, так і про реалії сьогодення. Від істориків-правників головна порада – переймати найкращі приклади вже напрацьованого досвіду реформування місцевого самоврядування європейських держав. Представники ж влади сповідують принцип тактичної, дипломатичної роботи з громадами без найменшого примусу до якихось кардинальних змін.
Віктор Рєзнік зауважив, що протягом останніх кількох років це вже 4 спроба провести реформу місцевого самоврядування, яка уже давно на часі і потребує конкретних дій. Відзначив він також і головну ідею реформи, визначену Президентом України, що базується на самодостатності територій найперше в економічному плані. Адже ні для кого не секрет, що переважна більшість місцевих бюджетів – дотаційні. А тому необхідно переглядати систему розподілу податкових зборів і потоків фінансово-бюджетних ресурсів.
Обговорили учасники "круглого столу" й питання укрупнення територій, що викликає вкрай суперечливе ставлення громад та й не тільки. А тому, як наголосив Віктор Рєзнік, будь-який механізм об'єднання територій повинен відпрацьовуватися на добровільних засадах, за згодою громади. За приклад Віктор Рєзнік навів Компаніївський район, де за принципом хутірської системи від кількох громад обрано старосту, який допомагає людям з вирішенням різноманітних питань, зокрема, з дозвільними послугами. На перших порах, за його словами, така самоорганізація громад дає свої позитивні результати, як буде далі - покаже час.
Серед пропозицій до концепції, що озвучувалися під час засідання, варті уваги зауваження щодо напрацювання механізмів реального впливу на органи місцевого самоврядування в плані взаємодії державних адміністрацій з останніми, а також нормативне означення положень про підвищення кваліфікації депутатами місцевих рад.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool