Кіровоградщина: прокурорські перевірки

Квітень 12, 2013 | Новини | Переглядів: 1175 | Коментарі: 0

Про стан додержання в регіоні бюджетного та податкового законодавства, а також правозахисну діяльність з цих питань, йшла мова на розширеному засіданні колегії прокуратури Кіровоградщини.

У роботі заходу взяли участь заступники голів облдержадміністрації та облради, керівники обласних управлінь міністерства внутрішніх справ, державної податкової служби і податкової міліції, фінансової інспекції, казначейської служби та антимонопольного комітету, прокурори міст і районів, керівники структурних підрозділів прокуратури області.
Основна увага присутніх була приділена проблемам дотримання бюджетного законодавства органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Факти свідчать, що найчастіше порушення у вищезгаданій сфері допускають саме посадовці. Випадки зловживання службовим становищем та розкрадання бюджетних коштів посадовими особами мають місце у більшості районів області.
Для прикладу, службові особи управління житлово-комунального господарства Світловодської міської ради при проведенні державних закупівель щодо поточного ремонту шляхів безпідставно відхилили пропозиції трьох учасників, якими було запропоновано більш вигідні пропозиції, та надано перевагу четвертому, чим спричинено місцевому бюджету збитків на суму 120 тис. грн.
Посадовцями Кіровоградської міської ради за відсутності експертних висновків державної експертизи кошторисної документації, підписані акти виконаних робіт по ряду будівельних об’єктів із завищеною вартістю, чим нанесені збитки місцевому бюджету в сумі 135 тис. грн.
Службові особи 3-х сільських рад Новомиргородського району до актів виконаних робіт з інвентаризації земельних ділянок внесли неправдиві відомості щодо фактичного виконання робіт, що призвело до незаконного перерахування бюджетних коштів в сумі 324 тис. грн.
Непоодинокими залишаються факти незаконного нарахування посадовцями за рахунок бюджетних коштів відповідних виплат в свою користь. Так, в Ульянівському районі та м. Олександрії встановлено факти незаконної виплати заробітної плати, безпідставного введення нових посад в організаціях, що призвело до перевиплати бюджетних коштів. Так, внаслідок незаконних дій службових осіб НВК «Олександрійський колегіум-спеціалізована школа» по поділу класів на підгрупи та із введення додаткових посад молодшого обслуговуючого персоналу, незаконно виплачено бюджетних коштів на суму 256 тис. грн.
Прокурорські перевірки засвідчили, що на незаконні оборудки з бюджетними коштами здатні не тільки їх розпорядники, а й суб’єкти господарювання при виконанні державних замовлень.
Як було зазначено на засіданні колегії, данні порушення переважно є наслідком послаблення впливу з боку органів державного контролю.
Зокрема, звернуто увагу органів Держфінінспекції, яка фактично не достатньо впливає на зміцнення законності в бюджетній сфері. Із виявлених інспекцією минулого року фінансових порушень, що призвели до втрат на загальну суму 63,3 млн. грн. відшкодовано лише 30,8 млн. грн. або 49% від загальної суми.
Малоефективною є діяльність і органів податкової служби регіону. Залишається недостатнім застосування службою повноважень по заходам примусового стягнення платежів. Не вживаються вичерпні заходи щодо примусового стягнення податкового боргу.
Всього за результатами перевірок органами прокуратури області розпочато 37 кримінальних проваджень, сума збитків сягає понад 10 млн. грн. За порушення вимог бюджетного законодавства до відповідальності притягнуто 78 посадових осіб, в тому числі 16 – працівників органів державного контролю. За прокурорського втручання відшкодовано 1,5 млн. грн. До судів області заявлено позовів на суму понад 3,3 млн. грн.
За підсумками засідання колегії визначено низку заходів, спрямованих на активізацію нагляду та контролю за додержанням вимог бюджетного та податкового законодавства, правоохоронні та контролюючі органи області зобов’язано вжити вичерпних заходів до усунення зазначених прорахунків.

Прес-служба прокуратури області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool