Кіровоградщина: численні порушення допускаються органами освіти при виконанні місцевих програм

Квітень 12, 2013 | Новини | Переглядів: 891 | Коментарі: 0

Органами прокуратури області проведено перевірки додержання вимог законодавства, спрямованого на охорону дитинства.

Насамперед приділялася увага реалізації органами виконавчої влади та місцевого самоврядування програм, які мають сприяти вирішенню соціальних проблем дітей та молоді.
Перевірки засвідчили наявність прорахунків при виконанні державної політики у сфері захисту прав молоді регіону та відсутність спрямованості програм на життєво важливі потреби дітей.
Так, в Новгородківському районі програми спрямовані на захист житлових прав, охорону життя та здоров’я дітей пільгової категорії взагалі не розроблялись та не фінансувались. Брак координаційної роботи уповноважених органів та служб також виявлено прокурором Олександрійського району.
Мають місце випадки, коли замість безпосередньої роботи із сім’ями та підлітками вповноважені органи вдаються до часткової оплати комунальних послуг, що жодним чином не впливає на стан профілактичної та соціальної роботи з молоддю.
Поза увагою окремих служб лишається координація зусиль інших уповноважених органів. Зокрема у Новомиргородському районі не вжито ефективних заходів щодо питання соціального захисту неповнолітніх та забезпечення контролю за умовами утримання та виховання дітей з неблагополучних сімей. Про відсутність такої діяльності свідчить зріст підліткової злочинності на території району.
Не виконуються відділом сім’ї, молоді та спорту програми по оздоровленню дітей у Компаніївському районі. Упродовж останніх років заходи направленні на їх реалізацію не розроблялись, джерела фінансування не визначались. Аналогічні проблеми існують у Бобринецькому, Олександрівському, Маловисківському та інших районах.
Численні порушення допускаються також і органами освіти при виконанні місцевих програм. До прикладу, у Добровеличківському районі позашкільна освіта дітей відсутня, оскільки з 30 тис. грн.. передбачених на виконання програми розвитку обдарованої молоді та позашкільної освіти не виділено жодної гривні. Така ж ситуація склалася в Гайворонському та Компаніївському районах.
Водночас, бюджетні кошти призначені для покращення соціального захисту дітей стають предметом зловживань з боку посадовців.
Усупереч закону Маловисківською райдержадміністрацією кошти, виділенні на фінансування програми «Національний план дій щодо реалізації конвенції ООН про права дитини» були витраченні на придбання оргтехніки для служби у справах дітей, а не на заходи спрямовані на запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності в районі. Аналогічно кошти на дитячі програми використали і в Ульяновському районі.
В окремих випадках посадовці вчиняють і кримінальні правопорушення. Прокуратурою Вільшанского району відкрито кримінальне провадження відносно посадовців районного відділу освіти , які привласнили бюджетні кошти призначенні на потреби школи, в якій навчається 11 дітей-інвалідів.
За результатами перевірки прокуратурою області внесено подання голові Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, за результатами розгляду якого вжито заходів до усунення виявлених порушень, троє посадовців притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Окрім того два подання внесені голові Кіровоградської облдержадміністрації, які наразі перебувають на розгляді.

Прес-служба прокуратури області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool