Кіровоград: зловживати монопольним становищем у сфері поводження з твердими побутовими відходами заборонено

Грудень 19, 2013 | Новини | Переглядів: 1110 | Коментарі: 0

За результатами проведеної позапланової перевірки з питань додержання вимог законодавства про захист економічної конкуренції при здійсненні діяльності на ринках у сфері поводження з твердими побутовими відходами припинено порушення у діях ТОВ «КАТП -1128», яке полягало в укладенні зі споживачами договорів про надання послуг з вивезення твердих побутових відходів, які не відповідали Типовому договору, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України № 1070.

Відповідно до законодавства монопольним становищем вважається становище суб’єкта господарювання, частка якого на ринку товару перевищує 35 відсотків.
Частка Товариства на ринку в територіальних межах приватного сектору м. Кіровограда за підсумками 2012 року та 9 місяців 2013 року склала 68,1% та 77,7% відповідно, тобто даний суб’єкт господарювання з об’єктивної сторони є монополістом.
Частиною 4 статті 179 Господарського кодексу України визначено, що при укладанні господарських договорів на підставі типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови.
Типові договори є формою регулювання договірних відносин у сфері господарювання, вони застосовуються для спрощення процесу укладання конкретних господарських договорів та визначення бажаної, з точки зору держави, моделі договірного зобов’язання. Головною ознакою типових договорів є їх обов’язковість.
Визначаючи у договорах зобов’язання виконавця послуг, ТОВ «КАТП – 1128» виключило із договору умови, які передбачають зобов’язання та відповідальність підприємства, для прикладу:
• усунення виконавцем недоліків у наданні послуг у п’ятиденний строк з моменту звернення споживача;
• перевірки стану дотримання критеріїв якості послуг;
• зменшення розміру плати за послуги в разі недотримання графіка вивезення відходів;
• усунення фактів порушення вимог щодо забезпечення належної якості послуг та проведення обліку претензій, які пред’являє споживач у зв’язку з невиконанням умов договору.
Тобто, Товариство безпідставно та неправомірно зменшило обсяг обов’язків виконавця, що в свою чергу, звузило права та гарантований захист прав споживача.
Такі дії порушили законні інтереси споживачів, які є незахищеними за відсутності ефективно функціонуючого ринкового механізму зі значною конкуренцією на ринку. Така поведінка була б не можлива за умови існування значної конкуренції на ринках у сфері поводження з твердими побутовими відходами.
При винесенні рішення враховано факт визнання товариством порушення закону та зобов’язання сплатити штраф до державного бюджету України.


Голова тервідділення О. Корнюша


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool