Кіровоград: вулична акція на Завадівці

Березень 05, 2014 | Новини | Переглядів: 1910 | Коментарі: 0

Колектив бібліотеки – філії №10 Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи з квартальним комітетом №1 залучив жителів мікрорайону Завадівки до вуличної акції.

А символічно – прощання з усім поганим та зустріч весняного світлого і щасливого майбуття.
Масляна - це одне з найулюбленіших свят Київської Русі, яке пов'язане із давнім народним звичаєм - проводами зими. Припадає воно на останній тиждень перед початком Великого посту. Розуміючи, що найсуворіший час добігає кінця, а попереду ласкаві весняні дні, люди насамперед дякували за тепло сонцю, пекли млинці – круглі, рум'яні, які дуже нагадували сонячний диск. До млинців готували сир, сметану, діставали мед, пекли медові пиріжки і візерункові пряники.
Про українські народні традиції та обряди, які проводилися на масляному тижні, дізналися учасники свята «Масляниця йде, млинець та мед несе». Було розігране яскраве дійство. Звучали веснянки, хороводи, українські народні пісні. Героїня свята Масляна годувала присутніх смачними варениками. Дорослі і діти взяли участь у веселих іграх. А ось горить Дідух – Маслянець! Хай згорять у нашому житті всі негаразди та неприємності. Весна вступає в свої права.
Виставка вишитих виробів завадівських майстринь під назвою «Краса своїми руками» стала особливою прикрасою заходу.
«У наш час необхідно підтримати волелюбний український дух, надати людям надію на краще – і це ми зробили за допомогою українських народних звичаїв та традицій, - розповідає завідуюча бібліотекою-філією №10 Наталія Анісімова. – Сучасна бібліотека – це центр громади, інтелектуальне ядро українського суспільства. Наша завадівська бібліотека – невелика, але подивіться, скільки учасників дійства вона зібрала! Які згуртовані та активні наші користувачі!»
Масляниця принесла присутнім багато приємних хвилюючих переживань, а головне – відчуття єдності та віри у майбутнє.

Ирина Хоменко


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool