Кіровоград: виставка художніх творів до Міжнародного дня лялькаря (фото)

Березень 25, 2013 | Новини | Переглядів: 916 | Коментарі: 0

21 березня 2013 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку художніх творів, присвячену Міжнародному дню лялькаря.

Традицію Свята лялькарів всього світу відкрив день 21 березня 2003 року. Саме в цей день всіма професіоналами і шанувальниками театру ляльок святкується Міжнародний день лялькаря. У цей день грають лялькові вистави, проводять дискусії, влаштовують зустрічі, об'єднуються всі професіонали і любителі одного з найдавніших видів мистецтва - театру ляльок.
Мистецтво ляльки своїм корінням сягає сивої давнини, у релігійні ритуали, чародійні дійства, адже лялька символізує людину, і в її виготовлення та «оживлення» вкладали неабияке вміння. Ляльки бувають маленькі і велетенських розмірів, ляльки-маски, ляльки-символи, пласкі та об'ємні, але в умілих руках вони стають напрочуд живими.
У сучасному світі театри ляльок віддали у безроздільне володіння дитячій аудиторії, за що малеча, безумовно, має бути безмежно вдячною. Адже казки, які показують ляльки, зігріті диханням і умілими руками акторів-лялькарів, несуть величезне послання добра, краси і людяності. Хоча вистави для дорослих - також є в репертуарі кожного серйозного колективу театру ляльок.
Дійсно, яке ж свято без ляльок. В експозиції присвяченій цьому найдавнішому мистецтву, представлено роботи найвідомішого лялькаря Кіровоградщини, художника - земляка Василя Макаровича Остапенка (1937-2012), члена Національної спілки театральних діячів України, члена центру Міжнародної асоціації діячів театрів ляльок УНІМА, заслуженого працівника культури України, який тривалий час свого життя працював на посаді головного художника Кіровоградського академічного обласного театру ляльок. Це - ескіз декорацій та ляльок до вистави «Івасик – Телесик» (1979), робота «Лялькар» (2008), ескізи Вовка, Гусеняти, Ведмежатка до вистави «Гусеня» (1976), ескіз кота Базіліо до вистави «Золотий ключик» (1984). Всі вони використовувалися для створення чарівного світу дитячих вистав.
Також в експозиції представлено автопортрет «Репризи – це серйозно» (2004) художника – аматора, лялькаря Топнікова Григорія Олександровича (1927-2012), який деякий час також працював у нашому ляльковому театрі, завідував постановочною частиною і навіть брав участь в якості оформлювача у створенні вистави за твором румуна Попеску «Сонячний промінчик», що стала лауреатом фестивалю румунської драматургії. Крім лялькарства майстер займався живописом, графікою, був чудовим ілюстратором поетичних збірок, гумористичних оповідань, повістей, які друкувались в обласних газетах. В стінах нашого музею Григорій Олександрович проводив творчі зустрічі та майстер-класи по створенню ляльки для студентів та школярів міста Кіровограда.
Міжнародний день лялькаря є, ще одним приводом для відвідування театру ляльок. А музей, в свою чергу, запрошує переглянути виставку, від якої діти і дорослі отримають не тільки естетичне задоволення, а й поринуть у світ краси, благородства, переживання, таємничий та загадковий ляльковий театр.

Кіровоград: виставка художніх творів до Міжнародного дня лялькаря (фото)

Кіровоград: виставка художніх творів до Міжнародного дня лялькаря (фото)

Ольга Шаповал - зберігач фондів І категорії відділу фондів Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool