Кіровоград: світлої пам’яті Віталія Колєсніченка

Травень 13, 2015 | Новини | Переглядів: 849 | Коментарі: 0

10 травня 2015 року мистецька Кіровоградщина понесла велику та непоправну втрату - відійшла у Вічність душа талановитого художника, щирої, доброї та світлої людини, справжнього друга Кіровоградського обласного художнього музею Віталія Семеновича Колєсніченка.

Митець народився 18 грудня 1933 року в смт Новоархангельськ. Вже з дитинства відчув потяг до малювання, а у підлітковому віці почав відвідувати студію образотворчого мистецтва. В 1956 році, після демобілізації зі збройних сил СРСР, працював у Новоархангельському районному будинку культури художником-оформлювачем, завідуючим художньою майстернею, згодом - методистом з образотворчого мистецтва районного відділу культури, виконував функції керівника студії образотворчого мистецтва. У 1966 році з відзнакою закінчив Львівський поліграфічний інститут імені Івана Федорова. З 1971 по 1976 рік працював архітектором Новоархангельського району. У 1976 році був переведений в місто Кіровоград на посаду художника в обласну газету «Кіровоградська правда», де пропрацював до 2001 року.
Віталій Семенович був членом Національної спілки журналістів України, лауреатом премії імені Юрія Яновського (1987). В 1988 році за багаторічну активну роботу в галузі журналістики, особистий внесок в художньо-поліграфічне оформлення газети «Кіровоградська правда» нагороджений Грамотою Президії Верховної Ради УРСР, а також багатьма іншими відомчими грамотами та відзнаками.
Виставкову діяльність Віталій Колєсніченко розпочав у 1974 році, прийнявши участь у республіканській художній виставці в місті Києві, за підсумками якої був нагороджений грамотою Міністерства культури УРСР.
У 1975 році в Новоархангельському кінотеатрі «Україна» відбулася його перша персональна виставка акварелей «Карпатські враження».
У місті Кіровограді Віталій Семенович вперше представив свої твори на обласній виставці, приуроченій 30-річчю звільнення міста Кіровограда від нацистів. Далі, як продовження близької та хвилюючої теми Великої Вітчизняної війни, Віталієм Колєсніченком було відкрито дві персональні виставки до 40-річчя та 50-річчя Перемоги у художньому салоні міста Кіровограда.

Для Кіровоградського обласного художнього музею митець став справжнім і щирим другом, вражаючи колектив музею не тільки оригінальністю своїх робіт, а й, в першу чергу – душевними якостями, інтелігентністю, позитивною енергетикою, тим, що прийнято називати «світла особистість», або – «сонячна людина». Починаючи з 2006 року тісна співпраця Віталія Семеновича з музеєм подарувала кіровоградцям та гостям міста багато цікавих заходів. Було відкрито чотири його персональні виставки: «Якою бачить Планету Х Віталій Колєсніченко» (2 квітня 2006 року), виставку, приурочену до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів (11 квітня 2008 року), ювілейну виставку «Мистецьке розмаїття» до 80-річчя від дня народження (20 грудня 2013 року), експозицію «Відблиск ери» до Всесвітнього дня НЛО - Дня уфолога (2 липня 2014 року). Лірична тематика та тема ІІ Світової війни, дитячі концтабори та загадкова планета Х, краса природи та філософське осмислення сенсу життя… тематичне різноманіття помножене на безмежну любов до людей – специфічна риса творчості Митця.
Роботи художника часто експонувалися на різних тематичних виставках музею, стаючи оригінальною родзинкою його експозицій та не залишаючи нікого байдужим. Символічним можна вважати і той факт, що роботи Віталія Семеновича стали складовою відкритої в музеї експозиції «Згадаймо Велику Перемогу!» до 70-річчя Перемоги над нацизмом у Європі, розгорнутої за декілька днів до смерті митця.
В 2009 році художник передав до фондів музею ікону «Матір Божа з отроком», виконану в авторській техніці, яка експонується сьогодні в залі сакрального мистецтва. А загалом безцінною складовою фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею стало понад 60 живописних, графічних та інших робіт Колєсніченка, як пам'ять про самобутнього кіровоградського художника.
Колектив Кіровоградського обласного художнього музею висловлює щирі співчуття рідним і близьким Віталія Семеновича та глибоко сумує за ще однією згаслою зіркою мистецької Кіровоградщини.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool