Кіровоград: реформа у сфері охорони здоров’я вже розпочалась

Червень 11, 2013 | Новини | Переглядів: 1329 | Коментарі: 0

Кіровоград іде в ногу з часом у питаннях реформування галузі охорони здоров’я. На цьому наголосила під час прес – конференції у міській раді начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук.

Запровадження такої реформи, відзначила Оксана Макарук, передбачене в ініційованій Президентом України Програмі економічних реформ на 2010–2014 рр. «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» окремим блоком - «Реформа медичного обслуговування», а головною метою реформування є покращання здоров’я населення, забезпечення рівного доступу до медичних послуг відповідної якості.
За інформацією начальника профільного управління, реформа передбачає насамперед організаційно – структурну перебудову галузі в цілому і має бути спрямована на поліпшення якості та доступності медичного обслуговування населення, підвищення ефективності державного фінансування охорони здоров’я, створення стимулів для здорового способу життя населення. У процесі реформування системи медичного обслуговування мова йде не про закриття державних та комунальних закладів охорони здоров’я з метою економії бюджетних ресурсів, а про перепрофілювання їх діяльності відповідно до реальних потреб населення.
Оксана Макарук звернула увагу, що загальнодержавною стратегією реформування галузі передбачено з метою підвищення доступності медичної допомоги населенню, проведення чіткого структурного розмежування первинного, вторинного і третинного рівнів медичної допомоги, створення центрів первинної медичної (медико-санітарної) допомоги, високоспеціалізованих центрів, та їхнього ресурсного забезпечення, подальший розвиток інституту сімейної медицини на основі зміцнення ролі первинної ланки охорони здоров’я.
Заходи з удосконалення галузі невід’ємно пов’язані з фінансово-економічною перебудовою системи охорони здоров’я, що включає перерозподіл ресурсів між закладами первинного, вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги; концентрацію бюджетних коштів для надання первинної медико-санітарної допомоги, включаючи невідкладну - на міському рівні, на надання вторинної (стаціонарної), третинної та екстреної медичної допомоги – на обласному рівні.
Оксана Макарук повідомила, що перспективний розвиток закладів охорони здоров’я комунальної власності Кіровограда в цілому пов’язується з визначеними загальнодержавними напрямками реформування сфери охорони здоров’я в країні та викладено в Плані заходів щодо удосконалення галузі охорони здоров’я в місті Кіровограді на 2013 - 2015 роки, який затверджено рішенням виконкому.
Першим завданням перспективного плану розвитку медичної галузі обласного центру на 2013 рік є модернізація мережі закладів охорони здоров'я шляхом проведення чіткого розмежування первинної та вторинної медичної допомоги, створення на базі існуючих закладів охорони здоров’я комунальної власності міста двох Центрів первинної медико-санітарної допомоги (на базі 5-ї поліклініки та АЗПСМ) з розгалуженою мережею лікувально-профілактичних підрозділів – сімейних амбулаторій. З цією метою розроблений та винесений на розгляд сесії Кіровоградської міської ради проект рішення про перепрофілювання даних закладів у ЦПМСД.
- В цих закладах медичну допомогу будуть надавати лікарі терапевти, педіатри, сімейні лікарі, які мають змогу комплексно оцінювати стан здоров’я пацієнтів (всієї родини) та ефективно призначати лікування, враховуючи індивідуальні особливості кожного, надавати первинну багатопрофільну медичну допомогу, контролювати виконання призначених процедур, у разі потреби, організовувати консультування вузькими спеціалістами та призначати лабораторні обстеження, організовувати профілактичні щеплення, займатися профілактикою сезонних, спадкових захворювань, - акцентувала Оксана Макарук. - Сімейна медицина забезпечить якісною та кваліфікованою медичною допомогою усе населення за територіальним принципом, стане більш доступною та ближчою для кожного пацієнта. При цьому, нововведення будуть впроваджуватись поступово.
Для утримання Центрів первинної медико – санітарної допомоги, приведення їх у належний санітарно – технічний стан, придбання необхідного медичного обладнання та автотранспорту будуть залучені додаткові кошти державного та місцевих бюджетів. Важливим завданням є поступова перепідготовка лікарів за спеціальністю «загальна практика сімейна медицина».
Важливо, підкреслила Оксана Макарук, що з метою стимулювання праці сімейних лікарів програмою місцевих стимулів передбачається надання муніципальних надбавок, забезпечення житлом, перепідготовка лікарів за спеціальністю «загальна практика – сімейна медицина». Проводиться також активна роз’яснювальна робота та обговорення з громадськістю, медичними працівниками, депутатським корпусом стосовно реалізації реформ в місті.
Очікуваним результатом реалізації Плану заходів щодо удосконалення галузі охорони здоров’я в місті Кіровограді на 2013 – 2015 р., зробила висновок Оксана Макарук, стане покращення стану здоров’я та продовження життя населення шляхом приведення у відповідність до потреб населення якості медичного обслуговування та забезпечення рівного й справедливого доступу усіх громадян до медичних послуг, гідної оплати праці медичних працівників.

джерело

фото Ігоря Філіпенка.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool