Кіровоград: прихована небезпека

Березень 19, 2014 | Новини | Переглядів: 892 | Коментарі: 0

Навесні вправні господарі, готуючи ділянку до нового сезону, прибирають залишки опалого листя та сухої трави.

Як правило, вони спалюють цей непотріб на власному подвір’ї, або десь поряд. Доклав зусиль, аби зібрати його, підпалив, і справу зроблено! Та мало хто замислюється над тим, якої шкоди він завдав не лише навколишньому середовищу та оточуючим, а, насамперед, власному здоров’ю. Під час активного спалювання рослинних залишків повітря у місті стає важким і гірким. Складно дихати не лише особам, що мають захворювання дихальних шляхів, а й цілком здоровим людям, оскільки при згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопирен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. До того ж, на присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, в результаті чого в повітря вивільняється незліченна кількість різноманітних хімічних сполук, які забруднюють атмосферу і є шкідливими для людини. Проникнення їх у наш організм стає причиною дертя в горлі, кашлю. Та це лише верхівка айсбергу, адже справжня небезпека набагато страшніша і не одразу дає про себе знати. Постійно подразнюваний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзилліти. З часом таке повільне отруєння організму людини може призвести до найнепередбачуваніших наслідків: стати причиною складних захворювань та навіть загрози життю.
Слід зазначити, що заборону спалювати рослинні залишки та сміття закріплено на законодавчому рівні, проте, й це не стає досить вагомим аргументом для багатьох громадян.
Отже, спалювати чи ні, кожен вирішує на свій розсуд та дозволом власного сумління, проте, ми закликаємо керуватися здоровим глуздом і бути відповідальними за свої вчинки та їх наслідки, чинити так, щоб не наражати на небезпеку себе та оточуючих.

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool