Кіровоград: майбутнє-за кооперацією

Травень 14, 2013 | Новини | Переглядів: 791 | Коментарі: 0

Навколо такої думки об'єдналися учасники круглого столу в облдержадміністрації на тему: "Розвиток кооперативного сільськогосподарського та дрібнотоварного виробництва, як один із важелів розвитку конкуренції на ринку молока та продуктів його переробки" за участі державного уповноваженого Антимонопольного комітету України Михайла Русинського та голови Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олександра Корнюші.

Учасники засідання зійшлися на тому, що кооперативна форма господарювання на селі – це питання номер один. Розвиток кооперативного руху є на сьогоднішній день ефективним механізмом згуртування селян та вирішення низки соціально-економічних проблем у сільській місцевості. Зокрема, він сприятиме створенню нових робочих місць та збільшенню доходів селян, а це одна із ключових засад реалізації Президентської програми "Україна для людей".
На сьогодні гостро стоїть питання якості молочної сировини. Для виробництва твердого сиру, масла та іншої продукції заводи приймають молоко на переробку з відповідними показниками якості. Задля підвищення якості молока господарствам населення рекомендується створювати сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи молочарського напрямку. Адже в господарствах населення наразі виробляється близько 85% молока, і приватні підприємці, котрі приймають молоко у населення, не можуть гарантувати його якості.
Як зазначив Валентин Луценко, голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Іванковецький світанок», саме кооперативні формування дають можливість включити вироблену фермерськими та селянськими господарствами продукцію в маркетинговий ланцюг, підвищити додану вартість продукції шляхом покращення первинної обробки та зберігання, підвищити безпечність та якість сільськогосподарської продукції.
Водночас формування мережі сільськогосподарських кооперативів в області стримується через слабку матеріальну базу, відсутність кваліфікованих кадрів - організаторів кооперативного руху, недостатню обізнаність селян у перевагах об'єднання зусиль на умовах кооперації для подальшого розвитку і відсутність належної підтримки, адже ця галузь не може повноцінно розвиватися без дотацій на утримання та збереження молодняку ВРХ. Хоча певні кроки в державі останнім часом зроблено, але попереду має бути серйозна і системна робота.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool