Кіровоград: «Краєвиди європейських міст» у художньому музеї

Травень 15, 2015 | Новини | Переглядів: 1138 | Коментарі: 0

Щорічно у третю суботу травня в Україні відзначається День Європи. Історія цього свята розпочалася 65 років тому з виходом декларації міністра закордонних справ Франції Роберта Шумана, яка містила заклик до країн про об’єднання і фактично стала першим кроком на шляху до створення Європейського Союзу.

Об’єднання спільних економічних зусиль і розподіл досягнутих результатів між країнами не дозволили накопичити військові ресурси один проти одного та виступили запорукою миру і процвітання в післявоєнній Європі.
Традиційним вже стало проведення у цей день різноманітних заходів, спрямованих на ознайомлення з історією та культурою країн Європи. Кіровоградський обласний художній музей також долучився до свята, відкривши виставку художніх творів «Краєвиди європейських міст».
Колишній кіровоградський художник Геннадій Гребньов, який зараз працює у Франції під іменем Віктор Орлі, представлений роботою «Порт. Баркаси» (2011), в якій оспівує красоти Провансу, що у свій час стали невичерпним джерелом натхнення для Ван Гога, Ренуара, Матісса, Гогена та ін.
Ядром експозиції виступають урбаністичні пейзажі одеського живописця Сергія Дриги: «Вогні Валкенбурга» (1999), «Ранок в Антверпені» (1999), «Tratoria Soprano. Krakow» (2005). Історичні центри нідерландського Валкенбурга, бельгійського Антверпена та польського Кракова для багатьох є уособленням духу старої Європи.
Неначе зійшли зі сторінок куртуазних лицарських романів фортечні мури на роботах «Клісон. Стара фортеця» (2000) та «Мури» (2009) олександрійця Степана Ніколенка та харків’янки Каріни Волошко.
Цьогорічне святкування Дня Європи в Україні припадає на 16 травня – в день, коли Кіровоградський обласний художній музей приєднається до ХІ Міжнародної акції «Ніч музеїв», що цього разу пройде під гаслом «Музеї заради сформованого суспільства» і має на меті наблизити культурну спадщину до глядача, показати за допомогою нетрадиційного знайомства з музеями їх значущість, а також різноманітність світової музейної спільноти.

Володимир Мороз – науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool