Кіровоград: експозиція до Дня Конституції України

Червень 28, 2014 | Новини | Переглядів: 1122 | Коментарі: 0

28 червня 2014 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію, присвячену Дню Конституції України.

18 років тому назад, 28 червня 1996 року, Верховна Рада України ухвалила Основний Закон нашої держави – Конституцію України, яка стала символом консолідації українського народу в розбудові суверенної і незалежної, демократичної, соціальної, правової держави. Конституція є важливим політико-правовим документом, спрямованим перш за все на забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя. Структура Конституції України побудована з урахуванням як вітчизняного, так і зарубіжного досвідів. Вона складається з Преамбули, основної частини, яка охоплює тринадцять розділів, «Прикінцевих положень» (розділ XIV) та «Перехідних положень» (розділ XV). Основний Закон підтверджує, що Україна є суверенною, демократичною, правовою державою, де найвищою соціальною цінністю визнано людину, її життя, здоров’я, честь і гідність.
Експозиція умовно поділена на два блоки – інформаційний та художній. В інформаційному блоці, поруч з Конституцією України зразка 1996 року, представлено «Цивільний кодекс України» (1999), «Цивільний процесуальний кодекс України» (1999), «Кримінально-процесуальний кодекс України» (1998) та «Законодавство України про пенсійне забезпечення» (1999), інші інформаційні матеріали нормативно – законодавчої бази.
Художня частина експозиції представлена живописним полотном М.Г. Бондаренка (1914–1999) «Ще не вмерла Україна» (1993) та гіпсовими макетами медалей А.В. Німенка (1925–2006).
Кіровоградський митець Микола Бондаренко у своїй картині «Ще не вмерла Україна» поєднав образи військових та державних діячів, політиків та громадських активістів, поетів та письменників, які в різні часи тією чи іншою мірою долучилися до становлення України як держави. Твори уродженця Кіровоградщини, заслуженого діяча мистецтв Грузинської РСР Андрія Німенка також присвячені видатним постатям української історії – Богдану Хмельницькому, Івану Мазепі, Михайлу Грушевському, Симону Петлюрі, Володимиру Винниченку, Івану Огієнку. Також представлено три різні варіанти медалі «Герб» із зображенням Знаку Княжої Держави Володимира Великого – Тризубу.
Основною метою експозиції було в черговий раз нагадати про історичне значення Конституції як закономірного результату багатовікових конституційно-правових традицій українського народу, що врешті-решт стали могутнім підґрунтям для державотворення в Україні.

Володимир Мороз – науковий співробітник
Кіровоградського обласного
художнього музею
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool