Кіровоград: Антимонопольщики звертають увагу жителів області

Лютий 28, 2014 | Новини | Переглядів: 1202 | Коментарі: 0

Послуга з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій - є однією із видів житлово-комунальних послуг і господарська діяльність суб’єктів господарювання, яка пов’язана з виробництвом та наданням зазначеної послуги відповідно до чинного законодавства, підлягає державному регулюванню.

Так, формування тарифів на зазначені послуги на даний час врегульовано Порядком формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України за № 869 від 01.06.2011 р. «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».
Проте, як показує практика, яка базується на численних зверненнях споживачів області до Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, дана послуга на даний час залишається самою проблематичною на ринку житлово-комунальних послуг в територіальних межах Кіровоградської області, а саме в частині її прозорості, повноти та якості отримання споживачами таких послуг.
Таку ситуацію спонукало, зокрема, відсутність (до недавнього часу) нормативно-правових атів, якими були б врегульовані питання проведення суб’єктами господарювання перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі їх не надання або надання не в повному обсязі, що в свою чергу ускладнювало та/або унеможливлювало здійснення територіальним відділенням відповідних заходів контролю та реагування.
Проте, 11 грудня 2013 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову за № 970, якою затверджено Порядок проведення перерахунку розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі (далі – Порядок), яким власне визначений механізм проведення такого перерахунку, та поява якого, на думку територіального відділення, повинна змінити ситуацію на ринку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, спонукати виробників/надавачів послуг до якісного та в повному обсязі надання послуг, та яким надано споживачам право на здійснення, зокрема, самостійного контролю щодо якісного та в повному обсязі отримання послуг, захисту своїх прав та інтересів.
Територіальне відділення доводить до відома споживачів та суб’єктів господарювання, господарська діяльність яких пов’язана з виробництвом та наданням послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій про наявність зазначеного Порядку з наданням до нього деяких коментарів:
1. Дія Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2013 року №970, поширюється на суб’єтів господарювання всіх форм власності, предметом діяльності яких є надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та на споживачів таких послуг (фізичні та юридичні особи).
2. Даний Порядок зобов’язує виробників/виконавців послуг до запровадження ведення окремого обліку фактичних витрат та кількісних і якісних показників послуг щодо кожного будинку та складової тарифу окремо, що в свою чергу призведе до прозорості надання послуг. При цьому, слід відмітити, що виробник/виконавець послуг обов’язково повинен оприлюднювати склад фактично понесених витрат та обсяг запланованих та виконаних робіт на власному веб-сайті та/або в інший визначений ним спосіб та повідомляти споживачам про економію коштів і плани щодо їх використання.
3. Порядок зобов’язує виробників/виконавців послуг самостійно проводити не рідше одного разу на рік перерахунки розміру квартплати, виходячи з фактично понесених у звітному періоді витрат на надання послуг щодо кожного будинку окремо з урахуванням обсягу наданих послуг в межах тарифу, затвердженого органом місцевого самоврядування, з урахуванням складених виконавцем планів та графіків виконання робіт, пов’язаних з наданням послуг. Простіше кажучи: якщо за звітний квартал фактичні витрати на надання послуг менші за планові в діючих тарифах – обов’язковий перерахунок.
Слід зауважити, що окрім самостійного проведення виробниками/виконавцями послуг перерахунку розміру плати за зазначені послуги у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі, Порядком надано право споживачам складати та надавати виробнику/виконавцю акти-претензії, які повинні обов’язково бути прийнятими останніми для їх вирішення, та реєструватися їх уповноваженими особами виконавця у журналі актів-претензій. Зазначаємо, що форми актів-претензій та журналів їх реєстрації – визначені Порядком (додатки 1 та 2 відповідно).
Повідомляємо до відома споживачів: відмова уповноваженої особи виробника/виконавця послуг у засвідченні підписом акту-претензії або у разі нез’явлення уповноваженої особи виробника/виконавця послуг для складення такого акту – не дає підстав для відмови виробником/виконавцем для його розгляду. Акт-претензія є легітимним, якщо він завірений двома підписами мешканців будинку.
4. Інформація про проведення перерахунку обов’язково наводиться виконавцем у платіжному документі споживача. Крім того, дані про перерви в наданні послуг, ненаданні або наданні не в повному обсязі послуги, суми про проведені перерахунки, виробник/виконавець повинен розміщувати на власному веб-сайті.
Кіровоградське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендує:
суб’єктам господарювання, господарська діяльність яких пов’язана з наданням послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в територіальних межах Кіровоградської області дотримуватись та застосовувати в своїй господарській діяльності положення Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2013 року №970;
споживачам послуг використовувати положення Порядку для захисту своїх прав та інтересів в отриманні відповідних перерахунків розміру плати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у разі перерви в їх наданні, ненадання або надання не в повному обсязі.

Пресс-служба Кіровоградського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool