Інтерв'ю головного СБУшника Кіровоградщини

Червень 30, 2015 | Новини | Переглядів: 1970 | Коментарі: 0

Російські спецслужби не припиняють спроб розхитати ситуацію в Україні усіма можливими методами. Служба безпеки України на упередження протидіє загрозам українській державності та безпеці громадян. Як працює у цьому напрямку кіровоградське управління СБУ – в інтерв’ю з тимчасово виконуючим обов’язки начальника УСБУ в Кіровоградській області полковником Сергієм Яковенком.

Пане Сергію, на початку нашої розмови хочеться поговорити про пріоритети у роботі УСБУ в Кіровоградській області. Які вони будуть у цьому році?
− Як і для Служби безпеки України в цілому – це насамперед контррозвідувальна і антитерористична діяльність, захист національної державності, рішуча боротьба з корупцією у всіх сферах і на усіх щаблях.

Зупинимося на антитерористичній діяльності. Хто керує цією роботою на території Кіровоградської області?
− При управлінні працює координаційна група Антитерористичного центру. Реалізується масштабний комплекс дій для своєчасного виявлення, попередження та припинення можливих терористичних проявів. Разом з іншими правоохоронними органами посилено заходи з охорони стратегічних об’єктів та місць масового перебування людей.
Працюємо у тісній взаємодії із органами влади і місцевого самоврядування, громадськими організаціями, активістами.

Багато співробітників правоохоронних органів відряджені у район проведення антитерористичної операції. Чи є серед них співробітники СБУ з Кіровоградщини?
− Вже третя зведена оперативна група співробітників
УСБУ в Кіровоградській області виконує сьогодні завдання у районі АТО.
Усі хлопці їдуть туди добровільно. Вони готові фізично і морально. Перед поїздкою пройшли відповідну підготовку та забезпечені необхідним спорядженням. Кабінетної роботи там немає, є конкретні оперативні завдання з протидії терористам, диверсійно-підривним групам. Окрім того наші співробітники несуть службу на блокпостах. Їхнє завдання – завадити проникненню через лінію зіткнення диверсантів, зброї та вибухівки, протидіяти незаконному постачанню бойовикам вантажів, готівки для фінансування незаконних збройних формувань.

Під час урочистостей з нагоди чергової річниці Служби Президент України висунув вимогу посилити боротьбу з незаконним обігом зброї з зони проведення АТО. Яку роботу веде Кіровоградське управління СБУ у цьому напрямку?
− У протидії незаконному обігу зброї та засобів ураження СБУ тісно співпрацює з іншими правоохоронними органами. Допомагають нам і небайдужі громадяни. З початку року у зловмисників було вилучено значну кількість стрілецької та автоматичної зброї, боєприпаси, гранати та вибухівку.
Днями у місті Знам’янка Службою безпеки України було затримано двох громадян, які під виглядом волонтерів намагалися налагодити незаконне постачання зброї та вибухівки з району проведення антитерористичної операції. У помешканнях та автівках чоловіків було вилучено бойові гранати, споряджені магазини до автоматичної зброї, кілька сотень набоїв різних калібрів.

Сергію Анатолійовичу, чому зараз, коли українці мають найвищий рівень патріотизму, з’являються все нові і нові антиукраїнські спільноти?
− Ні для кого не є таємницею, що проти України ведеться потужна інформаційна війна. Велику роль у ній відведено мережі Інтернет. Нами отримано докази того, що антиукраїнські сайти координуються й адмініструються з території сусідньої держави, звідти надходять тенденційні матеріали і вказівки, як висвітлювати ті чи інші події.
Ми протидіємо такій діяльності. Особи, які займаються інформаційним наповненням таких ресурсів спільнот і втягують у них молодь притягаються до кримінальної відповідальності. Днями Олександрійський міськрайонний суд засудив до чотирьох років позбавлення волі місцевого мешканця за поширення антиукраїнських матеріалів та пропаганду сепаратизму. Йому визначено іспитовий термін, однак якщо «пропагандист» не отямиться, відбуватиме реальний строк.
До кримінальної відповідальності притягнуто сімох мешканців Кіровоградської області, які поширювали через Інтернет матеріали деструктивного характеру, пропагували екстремізм, закликали підтримувати терористів та поповнювати лави незаконних збройних формувань.

Чому молодь на це йде?
− Куратори із РФ обіцяють гроші за антиукраїнську інформаційну діяльність у соціальній мережі. Але, як правило, люди не отримують жодної копійки. А от перспектива притягнення до кримінальної відповідальності є цілком реальною.

Насамкінець хочу запитати. Чи допомагає Вам у боротьбі з проявами сепаратизму та тероризмом громадськість?
– Сьогодні ми відчуваємо довіру громадян, їхню готовність захищати Україну, бути пильними і відповідальними. Вони повідомляють нам про виявлення зброї чи вибухових пристроїв, про факти прибуття та перебування в регіоні підозрілих осіб, а також про сайти та спільноти сепаратистів. Ми оперативно реагуємо на кожне таке повідомлення.

Тим, хто не знає куди звернутися, хочу нагадати телефон довіри управління. Якщо у вас є інформація, що віднесена до компетенції СБУ, звертайтесь за номером (0522) 36-13-06.

Запевняю, кожне повідомлення буде ретельно розглянуте. У випадку підтвердження викладеної інформації, вживатимуться заходи відповідно до чинного законодавства.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool