Губернатор Кіровоградщини: діти - це пріоритет у державній політиці

Березень 12, 2013 | Новини | Переглядів: 946 | Коментарі: 0

Під час апаратної наради розглядалося питання про стан дошкільної освіти в області.

Після детального аналізу директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту облдержадміністрації Ельзи Лещенко власне цього стану, на килим до голови облдержадміністрації, завдяки скайпу, потрапили керівники тих територій, де показники охоплення дошкільною освітою найнижчі в регіоні, це зокрема, Устинівський, Світловодський та Компаніївський райони.
Причини від керівників зазначених територій звучали різні і не завжди переконливі. Голова Устинівської райдержадміністрації Анатолій Абрамов повідомив, що в районі всього 278 дітей віком від 3-х до 6 років, 183 із них виховуються у дитячих садочках. Він не заперечував той факт, що дошкільних закладів у районі бракує, а навпаки розповів, як районна влада збирається вирішувати цю ситуацію. Так, лише в нинішньому році в Устинівському районі планується відкриття 2 нових дитсадків у селах Ганно-Требинівка і Брусівка. А от серед причин низького відсотку охоплення голова Устинівської райдержадміністрації виділив малозабезпеченість окремих сімей, яким бракує коштів аби заплатити за садок, чи й навіть вдягти своїх дітей, аби ті мали належний вигляд серед однолітків, тому й не ходить малеча до дитсадків. Зрозуміло, що подібне пояснення не задовольнило голову облдержадміністрації, а якраз навпаки - викликало різку реакцію з вимогою знайти можливість допомогти таким сім'ям.
Найнижчий відсоток охоплення дітей дошкільною освітою, за словами Ельзи Лещенко, у Світловодському районі – 44%, при середньообласному – 81%. Голова Світловодської райдержадміністрації Анатолій Мірошник не погодився із озвученою цифрою і назвав власну – 52%, а як насправді, буде відомо вже до кінця березня, після оприлюднення результатів спеціального моніторингу. Анатолій Мірошник доводив, що в районі ведеться досить напружена робота у системі розвитку дошкільної освіти, основні зусилля зосереджені на створенні навчально-виховних комплексів. Наразі найбільшої уваги з боку місцевої влади у контексті порушеної теми потребують села Подорожнє, Павлівка та Велика Андрусівка. Що стосується останнього – там є дитячий садочок, проте місця забракло лише 10 дітям. Створити додаткову групу на базі школи, чи добудувати невелике приміщення в дитсадку, аби вирішити цю проблему – великих коштів і сил не потребує – переконаний голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко, на що він і вказав Анатолію Мірошнику.
А от на Компаніївщині у напрямку створення навчально-виховних комплексів роботи взагалі непочатий край, позаяк таких комплексів у районі взагалі немає. На що досить суворо вказав голові РДА Андрій Ніколаєнко. Як розповів голова Компаніївської райдержадміністрації Віктор Луценко, перші НВК мають з'явитися на території Сасівської та Першотравенської сільрад. І до кінця року, за планами районної влади, відсоток охоплення дітей дошкільною освітою на території району має зрости від 60% до 69%.
- Діти – це пріоритет у державній політиці, - наголосив Андрій Ніколаєнко. Голова облдержадміністрації підкреслив, що держава витрачає колосальні кошти, аби заохотити громадян до народження дітей. І навів формулу, за якою має розвиватися сільська територія, що не зможе не вплинути і на ріст показників народжуваності – нові робочі місця, діюче виробництво, активний і дієвий керівник території. У цьому ланцюжку є й інші важливі елементи, зокрема, розвиток дошкільної освіти. Голова облдержадміністрації в черговий раз наголосив, що усі райони мають провести аудит дошкільних закладів, і найперше у частині їх цільового використання.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool