Громадськість вимагає змінити сучасну практику реєстрації місця перебування громадян (ФОТО)

Липень 19, 2011 | Новини | Переглядів: 1905 | Коментарі: 0

Незабаром Президент України, Кабмін та Верховна Рада отримають звернення, щодо реформування сучасної практики реєстрації громадян.

Над розробкою даного звернення і працювали учасники форуму громадських організацій «Які права має особа без паспорту?», що ініціювала громадська організація «Територія успіху» в м. Кіровоград.
На форум завітало близько 40 громадських активістів Кіровоградщини та інших регіонів України. Розпочалася робота заходу достатньо жваво та із упевненістю можна було сказати, що присутніх дійсно турбує предмет обговорення, а тема, яку обрали організатори є мега - актуальною.
Досить порадувало, що, навіть представники влади не осталися осторонь та долучилися до обговорення. Зокрема присутніми на форумі були представники Державної пенітенціарної служби України, Кіровоградського міського управління юстиції, управління внутрішньої політики ОДА, КМЦССДМ, обласного центру соціальних служб.
Розпочинаючи форум керівник організації «Територія успіху» Інга Дуднік презентувала результати дослідження, яке було проведено на території Кіровоградської області, щодо проблем паспортизації осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Зокрема вона наголосила: «Однією з найбільш складних проблем виявилося, знайти відповідь на питання : тож де ж дівається паспорт після його вилучення під час затримання особи та на стадії досудового слідства?». Так, фаховому юристу організації, потрібно було витратити пів року свого часу та зусиль, щоб з’ясувати, де ж знаходиться паспорт певної особи, - зазначає пані Інга.
Тож, певно, пересічному громадянину в даному випадку знадобилося б набагато більше часу. Звісно, не всі випадки по відновленню паспортів такі складні, але ж тенденція невтішна.
На актуальності та значимості даної проблеми у своєму виступі наголосив і керівник громадської організації "Донецький меморіал" Олександр Букалов. Зокрема, він зазначив, що його організація займається вирішенням питань паспортизації засуджених вже протягом 10-и років. Та на рівні країни проблема залишається невирішеною.
Як повідомив головний спеціаліст сектору соціально-виховної та психологічної роботи управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Кіровоградській області майор внутрішньої служби Швецов Віталій Борисович, керівництвом управління ДДВП України у Кіровоградській області та керівництвом підпорядкованих служб на місцях, адміністраціями установ виконання покарань спільно з територіальними органами внутрішніх справ та паспортними столами вживаються всі необхідні заходи щодо трудового і побутового влаштування засуджених після звільнення, відповідно вимог чинного законодавства, в тому числі питання оформлення паспортів для засуджених, які відбувають покарання в установах області.
Всього в особових справах немає відповідного документу у 939 засуджених (522 з яких знаходяться дома).
Відповідно узагальненої інформації, 417 засуджених, або 17,6% (від загальної кількості засуджених по установах виконання покарань області 2361 чол.), які не мають паспортів громадянина України, з них: взагалі не отримували - 108 чол., 136 - втратили паспорти, 12 - мають паспорти старого зразку та 161 - паспорт вилучено під час слідства.
Станом на 01.07.2011р., спільно з підрозділами паспортної служби було здійснено оформлення паспортів громадянина України 58 особам (17%):
Інші знаходяться в процесі підготовки до оформлення документів.
Для порівняння, за весь минулий, 2010 рік, було оформлено лише 42 документа.
В той же час, втрата паспортів у процесі досудового слідства та в установах відбування покарань, це далеко не сама основна проблема. Як зазначили учасники форуму, найбільшою перешкодою виявляється недосконалість сучасного інституту реєстрації, який зумовлює обмеження законних прав та інтересів громадян.

Власти Винницкой области создали-таки историко-мемориальный комплекс на территории ставки Адольфа Гитлера “Вервольф”, несмотря на многочисленные протесты. Такое решение приняли депутаты облсовета на прошлой неделе.


На необхідності його реформування в своєму виступі наголосив керівник пенітенціарного напрямку КОВ ВБО Всеукраїнської мережі «ЛЖВ» Володимир Бочаров -Туз. На його думку, інститут реєстрації, є не лише інструментом тотального контролю над громадянами, а й певним бізнесом для влади: «…лише в Кіровоградській області в 2010 році органи внутрішніх справ виявили 8639 осіб, які проживали без реєстрації або дійсних паспортів.,зазначив Володимир,- більшість із них вимушені були сплатити державі штраф, загальна сума якого склала від 9 до 299 тисяч гривень. При цьому в області не створені умови для реєстрації громадян,адже немає жодного центру обліку бездомних громадян. Тому держава отримуватиме стабільний дохід.
Тож, учасники форуму не лише обговорили актуальну проблему, вирішувати яку потрібно якомога швидше, а й одразу перешли до конкретних дій. В окремих секціях були напрацьовані певні рекомендації, щодо зміни роботи інституту реєстрації. Як результат прийнято резолюцію (див. в додатку)
Організатори звертаються до кожного, кому цікаве вирішення даної проблеми, надсилати свої пропозиції та зауваження до змісту резолюції на електрону адресу: teritoriy@i.ua
Юлія Бочарова - Туз
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool