Госпітальні округи на Кіровоградщині: суть та перспективи створення

Лютий 24, 2017 | Новини | Переглядів: 1297 | Коментарі: 0

Директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олег Рибальченко провів прес-конференцію на тему: "Госпітальні округи на Кіровоградщині: суть та перспективи створення".

Посадовець спростував міфи, що виникли довкола зазначеного питання, та пояснив регіональні особливості, які варто враховувати під час створення округів на території області.

На початку спілкування із журналістами Олег Рибальченко наголосив, що госпітальний округ не є окремим рівнем виконавчої влади чи суб’єктом господарювання. За його словами, госпітальний округ – це функціональне об'єднання закладів охорони здоров'я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної спеціалізованої медичної допомоги населенню цієї території.
Серед основних вимог – наявність на території госпітального округу одного або кількох закладів І і ІІ рівнів надання медичної допомоги, зокрема, має бути принаймні одна лікарня інтенсивного лікування з наявною необхідною матеріально-технічною базою. Серед методичних рекомендацій, розроблених Кабінетом Міністрів України, госпітальний округ має формуватися навколо міста з кількістю населення не менше 40 тисяч жителів і на його території повинно проживати не менше 120 тисяч пацієнтів. До того ж, відстань від лікарняного закладу до віддаленого села має долатися не більш, ніж за годину проїзду.

Проте директор департаменту наголосив, що соціально-географічні особливості Кіровоградщини не дозволяють стовідсотково виконати усі методичні рекомендації при створенні госпітальних округів. В області лише 2 міста, де проживає понад 40 тисяч жителів – Кропивницький і Олександрія. Окрім цього, область має значну географічну протяжність і малу густоту населення. Тому усі ці особливості треба враховувати при утворенні госпітальних округів, зокрема, у західній частині Кіровоградщини.
Олег Рибальченко також звернув увагу на той факт, що сьогодні серед громадськості набирають популярності різні міфи стосовно створення госпітальних округів. Тому він спростував п’ять найпоширеніших.

Перший міф – госпітальні округи формує Міністерство охорони здоров’я України. Посадовець підкреслив, що географічні межі округу пропонує місцева влада, а Уряд їх тільки затверджує. Питання, якою має бути мережа медичних закладів угоспітальному окрузі, які лікарні варто перепрофілювати, а які медзаклади додатково створити, вирішують громади. Усі рішення прийматиме госпітальна рада, до якої увійдуть представники усіх лікарняних закладів, а також громад пропорційно до кількості населення.

Другий міф розповсюджують про те, що внаслідок створення госпітальних округів закриватимуть лікарні.
– Ніхто лікарні не закриватиме. Мова може йти лише про їх перепрофілювання – вони отримають нову спеціалізацію, – наголосив Олег Рибальченко.
Спростовуючи третій міф про те, що людей позбавляють доступу до медичної допомоги, посадовець зауважив, що навпаки: у процесі розвитку госпітальних округів доступність якісного лікування для громадян збільшиться. Якість буде забезпечена сучасним обладнанням та наявністю висококваліфікованих лікарів, які матимуть належну практику.

Щодо наступного міфу стосовно створення необмеженої кількості госпітальних округів в області, Олег Рибальченко зауважив:
– Це теж неправда. Немає сенсу утримувати високоспеціалізовані відділення, коли немає реальних пацієнтів. Деякі захворювання досить рідкісні і немає сенсу функціонувати відповідним відділенням і потужним лікарням у кожному районі.
Директор департаменту підкреслив, що пропозиції місцевої влади щодо кількості госпітальних округів в області мають відповідати, перш за все, практичним потребам і спроможності місцевих громад. На сьогодні обговорюються варіанти щодо ймовірного створення на території області від 3 до 5 госпітальних округів.

Спростовуючи останній міф про те, що госпітальні округи не можна створювати до завершення адміністративно-територіальної реформи, Олег Рибальченко пояснив:
– Створення госпітальних округів – це можливість покращення доступу пацієнтам до медичної допомоги. Це не пов’язано з адміністративно-територіальною реформою. Лікарні залишаються там де вони є, лише отримують свою спеціалізацію, ділять повноваження і нові ролі. Госпітальні округи можуть не співпадати з адміністративними межами.

Посадовець також наголосив, що створення госпітальних округів – це етап підготовки системи охорони здоров'я до роботи в конкурентно-спроможних умовах, коли "кошти йтимуть за пацієнтом": Міністерство охорони здоров'я обрахує вартість послуги, оплатить її. Тобто, госпітальні округи функціонуватимуть за принципом безоплатної медичної допомоги, але страховим агентом буде держава, яка фінансуватиме послуги.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool