Експозиції художніх творів до 125-річчя від дня народження Олександра Фойницького (ФОТО)

Серпень 20, 2011 | Новини | Переглядів: 3460 | Коментарі: 0

19 серпня 2011 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до 125-річчя від дня народження заслуженого художника Молдавської РСР, видатного педагога, нашого земляка Олександра Федоровича Фойницького (1886 – 1973).

Народився Олександр Федорович у селі Корлюгівці Кіровоградської області в сім’ї службовця 23 серпня 1886 року. Навчався в Єлисаветградському реальному училищі та відвідував вечірні рисувальні класи, засновником яких був відомий у місті художник-академіст Петро Крестоносцев. Перші уроки живопису молодому Фойницькому викладав талановитий художник, педагог, один із фундаторів картинної галереї в м. Єлисаветграді Феодосій Козачинський, який прищепив своєму учню любов до образотворчого мистецтва. Продовжив навчання за фахом він у Одеському художньому училищі і у 1912 році закінчив його. В 1913 році успішно складає іспити до Академії мистецтв, але важке матеріальне становище не дає Фойницькому продовжити навчання – він змушений був залишити Петербург. Олександр Федорович приймає запрошення викладати графічні роботи в гімназіях м. Тирасполя (Молдавія). Містом його творчої долі стало це місто, де він працював викладачем малювання та креслення у школі, а також був засновником і керівником місцевої студії живопису та малювання. Першою значною роботою художника були ілюстрації до букваря та брошур для Молдавського книжкового видавництва 1920-х років. Постійним супутником митця у житті був олівець. Уважно фіксував Олександр Федорович новобудови, мальовничі куточки Тирасполя та навколишніх міст. Приваблювали його і люди, робітники-будівельники, вантажники на Дністрі, вчителі та інші.
Серед визначних довоєнних робіт художника були станкові акварелі, які є художнім літописом соціалістичного перетворення Тирасполя: «Будівництво театру в Тирасполі» (1935р.), «Новий житловий будинок в Тирасполі» (1933р.) та інші, які були втрачені разом з іншими роботами митця в роки Великої Вітчизняної війни у зруйнованому фашистами Тираспільському художньому музеї.
Подальший розвиток творчості Фойницького наступає в післявоєнний період. Літописець-художник віддає перевагу пейзажу-картині, що відображає відродження і розвиток рідного міста. Замість документальної передачі окремих подій і епізодів соціалістичного будівництва він прагне створити монументальну синтетичну картину про оновлення молдавської землі в Приднестров’ї.
Визнання митцю принесли пейзажі з видами на ріку Дністер. В фондах обласного художнього музею зберігається одна з відомих його картин «Паром на Дністрі» (1947р.). На ній перед глядачем постає панорама подій, які розгортаються на Дністрі біля причалу. В м’яких ліричних тонах передається вся краса і своєрідна чарівність цієї молдавської річки. Художник намагається створити епічне оповідання про оновлену Молдавію, про її долини та пагорби, про широку і повноводну річку Дністер.
Також Олександр Федорович створює ряд портретів, які підкупають глядачів життєрадісним сприйняттям життя і широкою живописною манерою.
Особливе місце в творчості Фойницького займають натюрморти. За словами очевидців, у художника був прекрасний, доглянутий сад. Чого там тільки не було! Він там міг знаходитися годинами і створювати свої картини. Щедра, яскрава, неповторна природа Молдавії давала наснагу для їх написання («Виноград у кошику», «Абрикоси» і т.д.). Декілька робіт художника присвячені цвітінню бузка («Кущ бузку» 1966 р., «Натюрморт. Бузок» 1961р.). Він дуже любив весінній місяць травень, коли все навкруги розцвітає і буяє яскравими кольорами.
Молдавська земля пам’ятає Олександра Федоровича як і активного учасника створення республіканського художнього училища, керівника журі всіх художніх виставок та члена Спілки художників Молдавії.

Високо оцінені заслуги нашого земляка перед молдавською землею. В 1957 році йому було присвоєно звання заслуженого діяча мистецтв Молдавської РСР, а в 1968 році рішенням міста він був обраний почесним громадянином Тирасполя. Помер Олександр Федорович у 1973 році. Через 2 роки після смерті художника Тираспольській художній школі було присвоєно ім’я О.Ф Фойницького. Його художні полотна зберігаються у всіх художніх музеях Молдавії.

Мистецтвознавець С.Юренєва в нарисі популярного художнього календаря «Сто пам’ятних дат» (1986) відзначила, що : «Художник і викладач, організатор і громадський діяч Олександр Федорович Фойницький своєю творчою працею вписав яскраву сторінку в культурне життя Молдавії».

В Кіровоградському обласному художньому музеї зберігається понад 30 живописних і графічних робіт митця. Це натюрморти, портрети, пейзажі, батальні і жанрові картини.
В експозиції представлено чудові живописні натюрморти «Квіти» (1963), «Натюрморт. Абрикоси», написаний у живій манері та стриманому колориті «Автопортрет» та ліричні пейзажні роботи «Дністер взимку», «Пагорбки Молдавії» (1953). Доповнюють експозицію друковані матеріали, які висвітлюють життєвий і творчий шлях художника-земляка.

Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Експозиції художніх творів до 125-річчя від дня народження Олександра Фойницького

Експозиції художніх творів до 125-річчя від дня народження Олександра Фойницького
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool