You can help our site. Thanks in advance for your help - donate - Click -
                                                                        

Експозиції до Всеукраїнського Дня бібліотек (ФОТО)

Жовтень 01, 2011 | Новини | Переглядів: 1550 | Коментарі: 0

30 вересня 2011 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до відзначення Всеукраїнського Дня бібліотек.

«Бібліотека - це гербарій почуттів і пристрастей,
ємкість, де зберігаються засушені зразки всіх цивілізацій»

Поль Клодель

У травні 1998 року «враховуючи вагомий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність подальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості, - зазначається зокрема в документі, - забезпечити проведення у рамках Всеукраїнського дня бібліотек заходів, спрямованих на підвищення ролі книги у суспільно-політичному та історико-культурному житті населення України, а також вирішення проблем щодо розвитку бібліотечної справи» був виданий Указ Президента, що встановив Всеукраїнський день бібліотек, який відтоді ми відзначаємо щорічно 30 вересня.
Усім і давно відомо, що книга - то наймогутніше джерело і скарбниця знань, а бібліотеки називають храмами мудрості. Бібліотеки були відомі ще в стародавньому світі - в Ассирії, Єгипті, Китаї. Найбільшими бібліотеками давніх часів вважаються саме клинописна бібліотека Саргонідів в Ассирії (7 століття до н.е.) та Олександрійська бібліотека (3 століття до н.е.), що містила рукописні книги античного світу.
Бібліотечну справу в Україні започаткував великий князь Ярослав Мудрий. В Україні основними сховищами рукописних книг були церковні й монастирські бібліотеки. Книгозбірня Ярослава Мудрого налічувала 950 рукописних томів і зберігалася у Софії Київській. Тут князь організував і книгописну майстерню, а отже подбав і про систематичне поповнення бібліотечного фонду. Ці благодатні зерна, посіяні Ярославом Мудрим ще 1037 року, дали щедрі сходи - протягом наступних століть буйним цвітом розвинулась бібліотечна справа. Відомо, що книжковий фонд Київської Русі складав майже 140 тисяч рукописних томів. У ХІ столітті найвідомішою була бібліотека Києво-Печерської лаври, Києво-Могилянської академії - у ХVII столітті, а також великі бібліотеки при університетах: Львівському (1661), Харківському (1805), Київському (1834) і Чернівецькому (1875). Тоді ж завдяки прогресивній інтелігенції у деяких містах були створені публічні бібліотеки, як от - в Одесі 1830 року, Харкові 1886 року тощо.
Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Серед найбільш відомих - Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського, Національна парламентська бібліотека України, Державна бібліотека України для дітей, Державна історична бібліотека України та інші.

З нагоди відзначення Всеукраїнського дня бібліотек в залі сакрального мистецтва Кіровоградського обласного художнього музею відбулось доповнення експозиції стародруками: «Служба з акафістом Св. Великомучениці Варварі» (1898), «Октоїх», «Помінаніє живих і усопших» (1896), «Требник», «Богословіє».


Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

 

Експозиції до Всеукраїнського Дня бібліотек (ФОТО)

Експозиції до Всеукраїнського Дня бібліотек (ФОТО)
 


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool