Експозиція до дня народження видатного державного діяча, письменника, художника Володимира Винниченка (ФОТО)

Липень 16, 2012 | Новини | Переглядів: 2149 | Коментарі: 0

В Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до дня народження видатного державного діяча, письменника, художника В.К.Винниченка (1880-1951).

Відомий драматург, публіцист, політичний і державний діяч, художник Володимир Кирилович Винниченко народився 16 (ст. ст.) липня 1880 року в м. Єлисаветграді. Навчався в Єлисаветградській чоловічій гімназії, закінчив юридичний факультет Київського університету св. Володимира.
Перш за все Володимир Винниченко увійшов в історію національної культури як один із талановитих українських письменників. Протягом всього свідомого життя він намагався поєднувати літературну діяльність і політику. У 1917-1919 рр. брав активну участь в українському національно-визвольному русі: був заступником голови Центральної Ради, згодом очолив Генеральний секретаріат і Директорію. Він – автор майже всіх законодавчих актів Української Народної Республіки, зокрема знаменитого ІV Універсалу, який стверджував злуку всіх українських земель в соборній Українській державі. Творча спадщина В.Винниченка велика та різноманітна: 14 романів, понад 100 оповідань, 23 драматичні твори, багато публіцистичних статей, 41 книжка щоденникових записів, що охоплюють період 1911-1951 рр. Епістолярій та живопис є маловідомою граню його творчості. Саме перебуваючи в еміграції у Франції у 1930-х роках, Володимир Кирилович по-справжньому відкрив у собі талант художника. Малярська спадщина Винниченка, зібрана нині в Україні, порівняно невелика – 100 картин і чотири альбоми з акварелями і малюнками тушшю, олівцем, вугіллям (1925-1939 рр.).
Помер 5 березня 1951 року в м. Мужен (департамент Приморські Альпи, Франція).

У 2001 році в Державному музеї Т.Шевченка (м. Київ) відбулося відкриття виставки «Краса і сила», на якій вперше в Україні було представлено малярську спадщину Винниченка у кількості 89 картин. 2002 року ще 10 творів повернулися на Батьківщину, а в квітні 2010 року – і решту колекції родини Винниченків, що складається з 20 полотен.

Два роки тому - 15 липня 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулася урочиста презентація мистецької спадщини Володимира Винниченка, поверненої в Україну Українською Вільною Академією Наук у США (м. Нью-Йорк) на виконання заповіту його дружини Розалії Яківни. Завдячуючи неймовірним зусиллям Міністерства культури і туризму України та Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України, за сприяння Міністерства закордонних справ України та Державної митної служби України, Україною набуто в дар решту мистецької колекції родини Винниченків. В експозиції було представлено твори Винниченка з зібрання Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка Національної Академії Наук України, прижиттєві видання творів та літературознавчі видання української діаспори з відділу рідкісних і цінних документів Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.І.Чижевського, меморіальні речі, надані з фондів Кіровоградського обласного краєзнавчого музею та документи з Державного архіву Кіровоградської області. Ця виставка дійсно стала важливою подією у культурно-мистецькому житті нашого краю. У святковій презентації взяли участь відомі політики, державні діячі, керівники області, меценати, журналісти, багато відомих мешканців міста й численні гості з Києва. На жаль, до фондового зібрання обласного художнього музею ні однієї картини не було передано (так до сих пір і не вирішується це питання). Хоча саме в Єлисаветграді народився майбутній державний і політичний діяч, перший Прем’єр-міністр незалежної України, письменник і художник Володимир Винниченко.

Центральним твором експозиції є полотно художника-земляка М.Г.Бондаренка (1914-1999) з промовистою назвою «Ще не вмерла Україна» (1993), де серед відомих постатей, які ввійшли в історію України, зображено Володимира Винниченка.
Представлено також альбом «Володимир Винниченко – художник» (2007), ініціатором створення якого є професор, заслужений діяч мистецтв, академік Академії мистецтв України, редактор журналу «Образотворче мистецтво» Олександр Федорук. В альбомі подано мистецький доробок В.К.Винниченка: близько півтори сотні творів олійного живопису та графіки, а також картини, подаровані родині Винниченка закордонними українськими художниками і зарубіжними митцями.
Заслуговує на увагу книга розвідок та мандрівок професора Національного університету «Києво – Могилянська академія», доктора філологічних наук, члена Національної спілки письменників України В. Панченка «Володимир Винниченко: парадокси долі і творчості» (2004) та книга кандидата філологічних наук С.Михиди «Слідами його експериментів. Змістові домінанти та поетика конфлікту в драматургії Володимира Винниченка» (2002).
Представлені макети медалей скульптура-медальєра, художника-земляка А.В.Німенка (1925 – 2006), присвячені В.Винниченку, зроблені з гіпсу та бронзи.
Експозицію доповнюють запрошення, буклет та афіша до виставки мистецької спадщини Володимира Винниченка повернутої в Україну до 130-річчя з дня народження та з нагоди 20-річчя проголошення Декларації про державний суверенітет України.

Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Експозиція до дня народження видатного державного діяча, письменника, художника Володимира Винниченка (ФОТО)


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool