Експозиція до дня народження видатного державного діяча, письменника, художника Володимира Винниченка (ФОТО)

Липень 16, 2012 | Новини | Переглядів: 2114 | Коментарі: 0

В Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію до дня народження видатного державного діяча, письменника, художника В.К.Винниченка (1880-1951).

Відомий драматург, публіцист, політичний і державний діяч, художник Володимир Кирилович Винниченко народився 16 (ст. ст.) липня 1880 року в м. Єлисаветграді. Навчався в Єлисаветградській чоловічій гімназії, закінчив юридичний факультет Київського університету св. Володимира.
Перш за все Володимир Винниченко увійшов в історію національної культури як один із талановитих українських письменників. Протягом всього свідомого життя він намагався поєднувати літературну діяльність і політику. У 1917-1919 рр. брав активну участь в українському національно-визвольному русі: був заступником голови Центральної Ради, згодом очолив Генеральний секретаріат і Директорію. Він – автор майже всіх законодавчих актів Української Народної Республіки, зокрема знаменитого ІV Універсалу, який стверджував злуку всіх українських земель в соборній Українській державі. Творча спадщина В.Винниченка велика та різноманітна: 14 романів, понад 100 оповідань, 23 драматичні твори, багато публіцистичних статей, 41 книжка щоденникових записів, що охоплюють період 1911-1951 рр. Епістолярій та живопис є маловідомою граню його творчості. Саме перебуваючи в еміграції у Франції у 1930-х роках, Володимир Кирилович по-справжньому відкрив у собі талант художника. Малярська спадщина Винниченка, зібрана нині в Україні, порівняно невелика – 100 картин і чотири альбоми з акварелями і малюнками тушшю, олівцем, вугіллям (1925-1939 рр.).
Помер 5 березня 1951 року в м. Мужен (департамент Приморські Альпи, Франція).

У 2001 році в Державному музеї Т.Шевченка (м. Київ) відбулося відкриття виставки «Краса і сила», на якій вперше в Україні було представлено малярську спадщину Винниченка у кількості 89 картин. 2002 року ще 10 творів повернулися на Батьківщину, а в квітні 2010 року – і решту колекції родини Винниченків, що складається з 20 полотен.

Два роки тому - 15 липня 2010 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулася урочиста презентація мистецької спадщини Володимира Винниченка, поверненої в Україну Українською Вільною Академією Наук у США (м. Нью-Йорк) на виконання заповіту його дружини Розалії Яківни. Завдячуючи неймовірним зусиллям Міністерства культури і туризму України та Державної служби контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України, за сприяння Міністерства закордонних справ України та Державної митної служби України, Україною набуто в дар решту мистецької колекції родини Винниченків. В експозиції було представлено твори Винниченка з зібрання Інституту літератури імені Т.Г.Шевченка Національної Академії Наук України, прижиттєві видання творів та літературознавчі видання української діаспори з відділу рідкісних і цінних документів Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Д.І.Чижевського, меморіальні речі, надані з фондів Кіровоградського обласного краєзнавчого музею та документи з Державного архіву Кіровоградської області. Ця виставка дійсно стала важливою подією у культурно-мистецькому житті нашого краю. У святковій презентації взяли участь відомі політики, державні діячі, керівники області, меценати, журналісти, багато відомих мешканців міста й численні гості з Києва. На жаль, до фондового зібрання обласного художнього музею ні однієї картини не було передано (так до сих пір і не вирішується це питання). Хоча саме в Єлисаветграді народився майбутній державний і політичний діяч, перший Прем’єр-міністр незалежної України, письменник і художник Володимир Винниченко.

Центральним твором експозиції є полотно художника-земляка М.Г.Бондаренка (1914-1999) з промовистою назвою «Ще не вмерла Україна» (1993), де серед відомих постатей, які ввійшли в історію України, зображено Володимира Винниченка.
Представлено також альбом «Володимир Винниченко – художник» (2007), ініціатором створення якого є професор, заслужений діяч мистецтв, академік Академії мистецтв України, редактор журналу «Образотворче мистецтво» Олександр Федорук. В альбомі подано мистецький доробок В.К.Винниченка: близько півтори сотні творів олійного живопису та графіки, а також картини, подаровані родині Винниченка закордонними українськими художниками і зарубіжними митцями.
Заслуговує на увагу книга розвідок та мандрівок професора Національного університету «Києво – Могилянська академія», доктора філологічних наук, члена Національної спілки письменників України В. Панченка «Володимир Винниченко: парадокси долі і творчості» (2004) та книга кандидата філологічних наук С.Михиди «Слідами його експериментів. Змістові домінанти та поетика конфлікту в драматургії Володимира Винниченка» (2002).
Представлені макети медалей скульптура-медальєра, художника-земляка А.В.Німенка (1925 – 2006), присвячені В.Винниченку, зроблені з гіпсу та бронзи.
Експозицію доповнюють запрошення, буклет та афіша до виставки мистецької спадщини Володимира Винниченка повернутої в Україну до 130-річчя з дня народження та з нагоди 20-річчя проголошення Декларації про державний суверенітет України.

Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Експозиція до дня народження видатного державного діяча, письменника, художника Володимира Винниченка (ФОТО)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool