Docudays UA в Кіровограді (ФОТО)

Листопад 30, 2011 | Новини | Переглядів: 1156 | Коментарі: 0

Фільми закінчилися, а враження та думки залишаються.

На Кіровоградщині звершився показ 8-ого Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.
З 21 по 25 листопада 2011р. у Кіровограді проходив 8-й Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.
Треба сказати, що ці дні є особливими і навіть дуже тривожними. Адже, переглянувши фільм, просто неможливо повернутися додому байдужим. Думки про тему фільму, про обговорення після нього, знову і знову повертаються, і вже складно думати про щось інше.
Першого дня на відкритому показі для перегляду було запропоновано фільм «Правосуддя для Сергія». Я, чесно кажучи, навіть не знала, як починати обговорення, тому що «ком в горлі» та сльози в очах не давали змогу почати розмову впевнено і зосереджено. Але все було просто. Достатньо було запитати, чи бажає хтось висловитися про побачене. Чому так? Що з цим робити? І найголовніше, що ми можемо, що кожен із нас може вчинити, щоб запобігти таким випадкам, коли людина помирає лише за те, що дотримувалася закону?
Наступні дні було переглянуто багато фільмів, як на відкритих показах, так і на закритих.
Дуже показовим було те, що деякі люди приходили кожного дня. І навіть по їх настрою здавалося, що якби покази тривали місяць, то вони відвідували б сеанси весь час.
«Я дуже вдячна за те, що фільми з кінематографічного фестивалю з прав людини дійшли і до Кіровоградщини. Вважаю, що варто частіше проводити такі фестивалі, або просто проводити покази таких фільмів. Зізнаюсь, що морально важко дивитися такі стрічки, але ми повинні знати про проблеми суспільства, не відвертатися від них, тому що це може торкнутися кожного з нас. Фільми з прав людини особисто мені допомогли реальніше поглянути на світ і ще більше переконалася в тому, що ми повинні плекати в собі добро, милосердя, вчитися любити, та загалом працювати над собою і виховувати наше покоління на перерахованих вище принципах,- ділиться враженнями від показу учасниця відкритих показів фестивалю Солун Маргарита
Цього року, вперше, показ відбувся і у Державній Льотній Академії.
"Показ пройшов вдало. Найголовніше, що після сеансу відбулося обговорення. Адже на початку, я не знав як сприйметься фільм, і чи буде у глядачів бажання говорити про проблеми порушення прав людини. Було помітно, що присутні часто акцентували увагу на питанні толерантності. На мою думку, учасники були задоволені заходом, а деякі висловили бажання прийняти участь у майбутніх фестивалях, - розповідає курсант Держаної Льотної Академії Гафаров Усєін, організатор показу в даному закладі.
Як зазначає координатор фестивалю у Кіровоградській області Тетяна Швидич : « ДЕГО "Флора" проводить фестиваль втретє, і з кожним разом інтерес до документального кіно про права людини зростає, такі фільми є незвичайним підґрунтям для роздумів. Подивитися фільм - замало, важливо обговорити проблему, щоб глядач висловив свої емоції, перш за всього - це потреба самого глядача. Був випадок: один глядач запросив свого приятеля на фільм, той під кінець фільму говорить, що йому не цікаво. Коли ж почалося обговорення, то брав активну участь ..... і не пропустив жодного показу за тиждень. Фільми не залишають глядача байдужими"
Також, вже стало доброю традицією долучати до перегляду фільмів мандрівного фестивалю і людей, які відбувають покарання в Кіровоградській виправній колонії №6.
«Кіровоградська колонія № 6, не вперше зустрічає у своїх стінах Docudays UA. Але показ фільму, щоразу стає подією, залишає незгладимий слід в серцях засуджених. І справа не просто у фільмі. Вся справа в тому, що ці стрічки дають засудженим можливість «доторкнутися» до Прав Людини і цінностям, на яких вони затверджені. Глядачі в ході фільму можуть відчути і пережити те, про що так багато говорять як правозахисники, так і політики. Сам фестиваль - це один з кращих способів навчання Правам Людини людей, що знаходяться в пенітенціарних установах»,- коментує керівник пенітенціарного напрямку ВМ «ЛЖВ», Володимир Бочаров - Туз
Як на мене, головним у кіно про права людини, є не просто показати цікавий фільм, фільм - призер та зробити так обговорення, щоб людям було цікаво. Цінністю таких заходів,є сприяння до відкритого діалогу про проблеми суспільства в галузі прав людини, формуванню розуміння людської гідності, як вищої цінності, а також мотивувати до боротьби за реалізацію прав людини. І дуже надихаючим, було побачити, що незважаючи ні на що, люди не втратили віру в краще, не опустили руки і не відмовилися боротися за дотримання своїх прав.
Дитяча екологічна громадська організація «Флора», яка є координатором фестивалю у м. Кіровоград, в партнерстві з Громадською організацією «Територія успіху» та Кіровоградською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Чижевського (ОУНБ ім. Чижевського) щиро вдячна всім, хто долучився до організації показів, хто перейнявся ідеєю та допомагав.

Контактна особа: Швидич Тетяна, тел.. 0951329155, Юлія Бочарова-Туз, тел.. 0979985040

Більш детально, про Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини можна дізнатися за посиланням http://www.docudays.org.ua/2010/


Юлія Бочарова - Туз

Docudays UA в Кіровограді (ФОТО)

Docudays UA в Кіровограді (ФОТО)
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool