ДАІ: Завтра вступає в дію Закон щодо ДТП

Вересень 18, 2011 | Новини | Переглядів: 2088 | Коментарі: 0

З 19 вересня в Україні вступає в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування» Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомила Прес-служба ДАІ МВС України

16 вересня, у приміщенні моторно (транспортного) страхового бюро України відбулася спільна прес-конференція ДАІ МВС України та МТСБУ, на якій йшлося про новації запроваджені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування»)

Як повідомив Президент МТСБ України Володимир Романишин, зазначений Закон вступає в дію з 19 вересня 2011 року. Цим Законом запроваджено механізм спрощеного оформлення ДТП з незначними наслідками шляхом складання повідомлення про ДТП (Європротоколу) та інші новації, спрямовані на приведення обов`язкового страхування цивільної відповідальності автовласників, до міжнародних стандартів страхування і врегулювання збитків.

Європротокол – спеціальний бланк уніфікованого по всій Європі зразка, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії.

В українському законодавстві він визначений як «Повідомлення про ДТП». Це письмове повідомлення на бланку встановленого Моторним (транспортним) страховим бюро України (МТСБУ) зразка, яке надається Страховику водієм транспортного засобу, причетного до дорожньо-транспортної пригоди. У подальшому воно стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілій у ДТП стороні.

Представник УДАІ МВС України, генерал-майор міліції Сергій Будник розповів присутнім, що водії транспортних засобів, потрапивши у ДТП, можуть скористатися Європротоколом лише за наявності наступних обставин:

- учасниками ДТП є лише забезпечені полісом ОСЦВА транспортні засоби,

- відсутні травмовані (загиблі) люди,

- водії цих транспортних засобів дійшли згоди щодо обставин скоєння ДТП,

- у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

Якщо водії скористалися Європротоколом шляхом обопільного його оформлення та підписання, то вони:

- мають право залишити місце ДТП,

- звільняються від обов'язку інформувати Державтоінспекцію МВС України про настання ДТП,

- звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП.

Втім, підкреслив Сергій Будник, рішення про виклик на місце ДТП працівників ДАІ учасники аварії приймають самостійно. Якщо вони вважають за потрібне оформити ДТП за звичними правилами, то працівники ДАІ не можуть відмовити автовласникам у складанні відповідних документів на місці пригоди.

Одночасно представник Державтоінспекції зазначив, що у разі використання Європротоколу, скорочуючи час для звільняється проїзної частини від пошкоджених автомобілів. Таким чином вирішується проблеми заторів у великих містах.

Якщо ж водії скористалися Європротоколом, то вони звільняються від обов`язку інформувати органи Державтоінспекції про скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

Але, у разі невиконання хоча б однієї з обов`язкових для Європротоколу умов, виклик співробітників ДАІ для оформлення ДТП обов’язковий!

Він також додав, що з усієї кількості дорожньо-транспортних пригод лише 15 % становлять ДТП з потерпілими, де необхідно вахово оформити подію, тобто за участю працівників ДАІ.

Керівник юридичного Департаменту МТСБУ Роман Роменський, роз’яснив, що Законом чітко визначено, що страховик зобов`язаний забезпечити страхувальника бланком Європротоколу. Передбачається, що бланки Європротоколу будуть видаватися автовласникам безкоштовно під час укладення договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Якщо страхувальник використає свій бланк, то він може звернутися до свого страховика за новим.

Якщо договір обов`язкового страхування автоцивільної відповідальності укладений до 19 вересня 2011 року, то він діє на умовах чинного на той момент законодавства, яке не передбачало використання Європротоколу, а також інших новацій, запроваджених Законом №3045-VI.

Таким чином, автовласники, договори страхування яких укладені до 19.09.2011, не можуть користуватися системою спрощеного оформлення ДТП (Європротоколом).

Моторне бюро рекомендує таким автовласникам переукласти після 19 вересня 2011 року договори страхування автоцивільної відповідальності на нових умовах, щоб мати можливість у подальшому користуватись системою спрощеного оформлення ДТП (Європротоколом), а також будувати відносини зі страховиком, особливо у сфері врегулювання збитків, у відповідності до сучасних норм законодавства.

Якщо сталась ДТП за наслідками якої був заповнений Європротокол, то учасники аварії повинні не пізніше трьох робочих днів з дати ДТП повинні звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до страховика, з яким укладали договір обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Законом змінені строки, за які страховик повинен виплатити потерпілому у ДТП відшкодування. Відтепер, страховик зобов`язаний виплатити страхове відшкодування не пізніше ніж через 15 днів з моменту узгодження з потерпілим його розміру, а весь процес врегулювання не повинен перевищувати 90 днів з моменту звернення до страховика з заявою про виплату.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool