Більше 300 осіб на Кіровоградщині долучилися до програми замісної підтримувальної терапії

Грудень 13, 2016 | Новини | Переглядів: 956 | Коментарі: 0

Ключовим під час засідання обласної координаційної ради з питань профілактики наркоманії та протидії злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів стало питання реалізації програми замісної підтримувальної терапії.

Як повідомили представники обласного наркологічного диспансеру, програмою замісної підтримувальної терапії передбачено забезпечення лікуванням препаратами заміщення 270 наркозалежних осіб. Фактично, на сьогодні замісну підтримувальну терапію (ЗПТ) в області отримують 308 ін’єкційних споживачів наркотичних засобів. На початок 2016 року таких було лише 285 пацієнтів.

У територіальному розрізі, 175 чоловік отримують ЗПТ в обласному центрі через комунальний заклад "Кіровоградський обласний наркологічний диспансер". Це 50% зареєстрованих ін’єкційних споживачів наркотиків, які проживають у Кропивницькому. В Олександрії замісну підтримувальну терапію отримують 72 особи, у Світловодську – 41, у Знам'янці – 20 осіб.
Для 288 нарколазежних ЗПТ проводиться за допомогою медичного препарату "Метадон", ще для 20 осіб – за допомогою препарату "Єднок".

Завдяки впровадженню замісної підтримувальної терапії досягнуто позитивних результатів. Зокрема, вдалося зменшити рівень ризикованої поведінки, пов’язаної зі зловживанням наркотиками, а саме, ризик інфікування ВІЛ/СНІДом, гепатитом групи В та С, іншими інфекціями, що передаються через кров внаслідок спільного користування ін’єкційним обладнанням та наркотичними матеріалами. Наразі, нові випадки інфікування серед учасників програми ЗПТ не зафіксовані.

Відсутні й нові летальні випадки внаслідок передозування психоактивними речовинами та препаратами ЗПТ. Завдяки участі у програмі ЗПТ пацієнти відтепер мають змогу залишатися здоровими та отримують належну підтримку, що дозволяє їм досягти способу життя, вільного від заборонених наркотиків.

Під час засідання також було розглянуто результати, досягнуті у сфері профілактики наркоманії та протидії злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних речовин в Олександрівському та в Устинівському районах, а також обговорено результати роботи, проведеної обласною службою у справах дітей у сфері протидії вчиненню дітьми правопорушень, в тому числі пов’язаних з незаконним обігом наркотичних та психотропних речовин.

джерело
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool