Безпека при користуванні газовим обладнанням

Лютий 25, 2014 | Новини | Переглядів: 859 | Коментарі: 0

Попри очевидну користь використання газу у побуті, порушення правил безпеки користування ним може призвести до ряду негативних наслідків.

Користування пошкодженими газовими плитами, газопроводами призводить до збільшення випадків отруєнь газом, вибухів і пожеж.
Під час тривалого горіння газу в закритому приміщенні виробляється чадний газ (СО) - дуже токсична речовина, яка при кімнатній температурі активно реагує з киснем і тому здатна зменшувати концентрацію кисню у повітрі та крові людини. Якщо вчасно не зреагувати і не провітрити приміщення та не надати медичну допомогу, людина втрачає свідомість, у неї зупиняється дихання, може наступити смерть.
Крім чадного газу, у невеликих кількостях можуть утворюватися небезпечні для життя шкідливі хімічні з`єднання (формальдегід, ацетон та ін.). От чому з газовими приладами потрібно поводитися особливо обережно і завжди дотримуватися правил безпеки.
Відчувши запах газу у приміщенні:
- негайно вимкніть конфорки й перекрийте газ;
- якщо вони виключені, перевірте, чи перекритий газовий кран;
- відкрийте вікна та двері, створіть протяг та провітріть приміщення;
- уникайте дій, які можуть викликати іскру та, як наслідок, вибух, а саме: не вмикайте електрику (вимикач, електричний дзвінок, розетки), не користуйтесь для освітлення відкритим вогнем, не паліть;
- ніколи не намагайся виявити витік газу, підносячи до можливого місця витоку запалений сірник або запальничку. Якщо Вам здається, що газова труба «труїть», намажте її мильною піною - у місці витоку з'являться бульбашки;
- не ремонтуйте газове обладнання самотужки;
- повідомте про витікання газу аварійно-диспетчерську службу газового господарства за номером телефону 104 та залишіть приміщення.
Це правила в небезпечній ситуації, яка вже сталась, але й повсякденні не можна забувати:
- не залишайте увімкнену конфорку без нагляду;
- стежте, щоб закипаюча рідина - вода, молоко, суп - не залили газ;
- не використовуйте газову плиту для опалення приміщення;
- не навантажуйте газові труби, не вішайте на них ганчірки, не стукайте по них;
- не читайте і не робіть уроки в приміщенні, де знаходиться працююче газове обладнання.
НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool