You can help our site. Thanks in advance for your help - donate - Click -
                                                                        

729 пацієнтів отримали ліки проти розладів психіки та поведінки, епілепсії на Кіровоградщині

Липень 12, 2024 | Новини | Переглядів: 176 | Коментарі: 0

Більше 32 тисяч українців цього року отримали препарати проти розладів психіки та поведінки, епілепсії за програмою Доступні ліки. 

Це — програма, яка дозволяє пацієнтам отримувати життєво важливі ліки безоплатно, або з невеликою доплатою. Серед переліку препаратів, які можна отримати за програмою, є широкий перелік ліків проти розладів психіки та поведінки, епілепсії. Зокрема, такі медикаменти необхідні пацієнтам з:

шизофренією, шизотиповими станами та маревневими розладами;

розладами настрою (афективними розладами);

невротичними станами, пов'язаними зі стресом та соматоформними розладами.

«Українці, які мають епілепсію, розлади психіки та поведінки, можуть отримати лікарські препарати за програмою «Доступні ліки» безоплатно або з частковою доплатою. Наразі до програми реімбурсації входить 65 торгових назв таких препаратів. З них 23 – безоплатні, решта – з частковою доплатою. Потрібно лише отримати у лікаря електронний рецепт і звернутися з ним до аптеки, яка має договір з НСЗУ. Ліки підбираються не за торгівельною назвою, а за діючою речовиною», — каже Наталія ГУСАК, голова Національної служби здоров’я України.

До переліку препаратів, які пацієнти можуть отримати за програмою “Доступні ліки” входять медикаменти з такими діючими речовинами:

Фенітоїн (Phenytoin)

Карбамазепін (Carbamazepine)

Вальпроєва кислота/Вальпроат натрію (Valproic Acid/Sodium valproate)

Ламотриджин (Lamotrigine)

Галоперидол (Haloperidol)

Клозапін (Clozapine)

Рисперидон (Risperidone)

Кломіпрамін (Clomipramine)

Амітриптилін (Amitriptyline)

Флуоксетин (Fluoxetine)

«У Кіровоградській області 170 аптечних закладів можуть відпускати пацієнтам ліки проти розладів психіки та поведінки, епілепсії. У 2023 році за програмою «Доступні ліки» було погашено 847 рецептів, виписаних на препарати цієї категорії. Цього року цифра трохи знизилась. Маємо 729 погашених рецептів», — розповідає заступниця директора Східного МРД Національної служби здоров’я України Наталія Шуліка.

Аби отримати препарати проти розладів психіки, поведінки та епілепсії за програмою “Доступні ліки”, пацієнту необхідно:

Звернутися до лікаря-психіатра, який складає план лікування та випише рецепт на препарати за програмою реімбурсації. При епілепсії звернутися потрібно до невролога, пацієнтам з розладами психіки та поведінки, в яких також є діагноз Епілепсії ліки за програмою може виписати лікар-психіатр. Лікар випише електронний рецепт. Якщо медичний заклад знаходиться у зоні бойових дій або на тимчасово-окупованій території, можлива виписка і паперового рецепту. За наступними рецептами можна звертатися вже до сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Лікар зможе виписати рецепт на основі плану лікування, які раніше склав лікар-спеціаліст.

З рецептом — звернутися в аптеку, яка має договір з НСЗУ. Дізнатись це можна за наліпкою “Тут є “Доступні ліки” на фасаді аптеки, або спитавши у працівника.

Працівник аптечного закладу після пред'явлення рецепту пропонує ліки, які містять потрібну діючу речовину та повідомляє, який з препаратів є безоплатним, а за який потрібна доплата.

Важливо! Термін дії рецепту становить 30 днів з дати виписування.

Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна:

– через дашборд на сайті НСЗУ: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map. У меню зліва оберіть ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації. зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. 


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool