Як убезпечити себе від придбання неякісних продуктів до святкового застілля

Грудень 26, 2018 | Народний репортер | Переглядів: 920 | Коментарі: 0

Наближаються новорічні й різдвяні свята, і господині вже починають складати меню. На сьогодні маємо різноманітний вибір продуктів на прилавках магазинів. Як розібратися у їх великому асортименті та вибрати якісні, щоб не нашкодити здоров’ю?

1. Продукти купуйте тільки в легальних торговельних точках. Для безпеки і профілактики харчових отруєнь утримайтеся від покупки продуктів, у тому числі і для святкового столу, невідомих виробників, непривабливого зовнішнього вигляду і сумнівної якості. Утримайтеся від покупки в непристосованих для цього приміщеннях і місцях.
2. Перш ніж віддати гроші за продукти для святкового столу, придивіться до умов реалізації товару. Не ігноруйте дотримання правил гігієни продавцем: чи тримає він у чистоті своє торгове місце, чи дотримується умов зберігання і правил викладки товару на вітрині. Уникайте покупок у торговельних точках, в яких нехтують правилами гігієни.
3. Уважно вивчіть маркування, термін придатності, склад продуктів, температуру зберігання і по можливості запах і зовнішній вигляд продукту. Деформовані бляшані банки, пом’яті упаковки, завітрені і з неприємним запахом продукти — це ознаки порушення умов зберігання, що приводить до пошкодження товару. Не рекомендується купувати продукти в нарізці, адже інколи подібним чином в торгових мережах маскують зіпсовані товари.
4. Харчові продукти можуть вироблятися за ДСТУ - державні стандарти, ГСТУ - галузеві стандарти та ТУ - технічні умови, які розробляють та затверджують самі виробники. Краще вибирати продукти, на яких вказано відповідність ДСТУ або ГСТУ, оскільки це сукупність вимог до якості продукту, встановлених державою. У більшості випадків виробники, які декларують відповідність своєї продукції ДСТУ або ГСТУ, не ризикують включати до складу продукту інгредієнти, не передбачені стандартами.
5. Переконайтеся в цілісності упаковки продукту, а також у тому, що умови зберігання товару відповідають вимогам виробника. Закуповуйте тільки ті продукти, які вам знадобляться для приготування святкових страв і які точно будуть використані до кінця зазначеного виробником терміну.
6. Зберігайте чеки, щоб при необхідності довести факт придбання неякісного харчового продукту. Про всі порушення в торговельних об’єктах, що займаються реалізацією продовольчих товарів, повідомляйте Держпродспоживслужбу області.
7. Вдома також дотримуйтеся правил зберігання та сортування продуктів, закуплених до святкового столу. Зберігайте в холодильнику м’ясо та м’ясні страви, молочні продукти, морепродукти, салати, заправлені сметаною чи майонезом, солодкі страви та кондитерські вироби. Важливо: сирі і готові продукти, молочні та м’ясні, рибні та овочеві зберігайте та обробляйте окремо.
8. Подавайте страву на стіл відразу після приготування або швидко остудіть і зберігайте в холодильнику. Прибирайте салати в холодильник не пізніше, ніж через дві години знаходження страви в теплі. Якщо необхідно повторно розігріти страви, робіть це не частіше двох разів, інакше продукт втрачає свої смакові якості і стає джерелом розмноження бактерій.
9. Не зберігайте салати занадто довго навіть у холодильнику. Термін придатності майонезних салатів – не більше 24 годин, овочевих на олії – до 36 годин за умови дотримання температурних вимог зберігання. Заправляйте салати сметаною, соусом або майонезом безпосередньо перед подачею на стіл.

Цими рекомендаціями слід керуватися повсякчас, нагадуємо ж про них, щоб ніякі гастрономічні проблеми не зіпсували вам свят. Смачного і безпечного вам застілля!

Інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool