Святе Богоявлення. Хрещення Господнє

Січень 15, 2018 | Народний репортер | Переглядів: 1011 | Коментарі: 0

9 січня відзначається дванадесяте неперехідне свято. Цьому святу Свята Церква засвоює три найменування: Хрещення, Богоявлення і Просвітництва.

Ісус Христос, будучи безгрішним, заради відпущення гріхів людських, приймає хрещення у водах Йорданських, щоб таким чином покласти початок хрещення кожної людини в ім'я Пресвятої Трійці для відпущення гріхів і поєднання з Богом.

Сама подія Хрещення дає пояснення іншому найменуванню свята - Богоявлення. Отець Небесний говорить про охрещуваного як про Сина Божого. Син Божий хреститься у водах Йорданських. Дух Святий сходить на охрещуваного у вигляді голуба. Таким чином, відкриваючи Себе, з’являється світові Живоначальна Трійця - Отець, Син і Дух Святий. Батько, Який створив нас; Син Божий, який відкупив нас; і Дух Святий, який завжди освячує нас і животворящий. Відкрилося світу Богоявлення. У нинішній день відкривається світу Свята Трійця, віднині «Троїчне явилося поклоніння», ось чому свято іменується Богоявленням.

Просвітництвом іменується свято тому, що завдяки Хрещенню ми просвітлені троїчним світлом, яким осягаємо незбагненного Бога, пізнаємо вищий світ і нищий, пізнаємо, що є воля Божа про нас, людей, промислітельна і блага. Ми щасливі, що нам даровано нашим Спасителем це Богопросвітництво, постійно триваюче. Воно сталося не тільки близько 2000 років тому на Йордані, воно живе в кожному дні і часі, в кожному святі, в Церкві Христовій, в святих Таїнствах; живе і проявляється таємниче і виразно, незбагненно і усвідомленно просвіщає нас і освячує.
Просвітництвом іменується цей святковий день ще й тому, що послідовники Христа в перші століття християнства, просвітившись істинами Христовими, в нинішній день брали таїнство Хрещення, через яке всі ми входимо в огорожу Церкви і в загальну сім'ю дітей Божих. Нехай це нагадує нам про те, що в таїнстві Хрещення кожен з нас вбирається в снігосвітлий одяг божественної правди, чистоти і святості. Нехай ця чистота і святість зберігається в нас по можливості чистими, в ім'я Господнє.

Напередодні свята Хрещення, у Водохресний святвечір (18 січня) і в самий день Хрещення в православних храмах завжди відбувається велике освячення води. Вода отримує особливі властивості, її називають по-грецьки «агіасма», тобто «Йорданська святиня». Ця вода має силу освячення душ і тілес всіх, хто користуються нею з вірою і молитвою. І називають її «водою віри». З вірою і молитвою її вживають натщесерце (в разі хвороби і протягом дня), кроплять в дні свят помешкання, транспорт і навіть деяких домашніх тварин. «Водою все омивається, і наповнюється, і очищається, і зрошується».

А 20 січня відбувається віддання свята Богоявлення. Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Це також червоний день в календарі нашої Української Православної Церкви. У цей день ми згадуємо і прославляємо великого пророка Іоанна Хрестителя. Він, син священика Захарії і праведної Єлисавети, був гідний хрестити Іісуса Христа і побачити святе Богоявлення. Іоанну Хрестителю присвячений равелін фортеці святої Елисавети, в Кафедральному Соборі Різдва Пресвятої Богородиці один з приділів також названий на його честь. Ми, православні християни і християни інших конфесій повинні зрозуміти, що прославляючи в імені нашого обл. центру праведну євангельську Єлисавету, ми тим самим прославляємо і Її сина Іоанна Хрестителя, прославляємо Бога, «дивного у святих своїх».

Дай Бог просвітитися світлом істини Христової всім нам, що живуть на цій землі, названої 264 роки тому ім'ям матері Хрестителя Господнього. Бо він теж буде молитися за нас і за наше місто, назване на честь його матері.

Протоієрей Євгеній Назаренко.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool