Представники системи БПД допомогли клієнтці усунути перешкоди у користуванні власним житлом

Червень 26, 2017 | Народний репортер | Переглядів: 3343 | Коментарі: 0

Адвокат системи безоплатної правової допомоги Ірина Бондаренко допомогла громадянці Р. у складенні позовної заяви щодо усунення перешкод в користуванні майном шляхом примусового виселення.

В свою чергу, Денис Ніколаєнко, начальник Бобринецького бюро правової допомоги захистив інтереси клієнтки у суді.
9 березня 2017 року, до Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка Р. з проханням надати правову допомогу щодо складання позовної заяви про усунення перешкод в користуванні майном та примусове виселення.
Цього ж дня, для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнтці Голованівським місцевим центром з надання БВПД було призначено адвоката Ірину Бондаренко (доручення №104 від 09.03.2017 р.).
Вивчивши матеріали справи, Ірина Бондаренко з'ясувала, що з листопада 2008 року пані Р. є власником домоволодіння. 12 січня 2015 року в даному домоволодінні була прописана онука клієнтки, яка не тільки не надавала ніякої допомоги громадянці Р., а й дозволяла собі вчиняти по відношенню до неї неправомірні дії, внаслідок чого жінка постійно перебувала під впливом психологічного тиску. Також, мали місце випадки застосування фізичного насильства по відношенню до пані Р. з боку її онуки. На прохання звільнити домоволодіння онука не реагувала.
Проаналізувавши дану ситуацію, Ірина Бондаренко склала від імені клієнтки позовну заяву про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження власністю шляхом виселення та зняття з реєстраційного обліку онуки.
Так, гарантуючи захист права власності, закон надає власнику право вимагати усунення будь-яких порушень його права хоч би ці порушення і не були поєднанні з позбавленням володіння. Право власності є непорушним, а власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування чи розпорядження майном (ст. ст. 321 та 391 ЦК України).
Об'єктом права власності може бути, зокрема, житловий будинок, садиба, квартира. Права власника житлового будинку визначені ст. 383 ЦК України та ст. 150 ЖК України, які передбачають право власника використовувати житло для власного проживання, проживання членів сім’ї, інших осіб і розпоряджатися своїм житлом на власний розсуд. Обмеження чи втручання у житло правовласника можливе лише з підстав, передбачених законом. Відповідно до ст. ст. 317, 319 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном. Власник володіє, користується та розпоряджається своїм майном на власний розсуд.
У силу приписів ст. 7 Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” підставами зняття з реєстрації місця проживання є остаточне рішення суду, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.
У чинному ЦПК України зазначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Відмова від права на звернення до суду за захистом є недійсною.
31 березня 2017 року, громадянка Р. звернулася до Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з заявою надати правову допомогу у вигляді представництва її інтересів в судовому розгляді справи за її заявою.
У цей же день, відповідно до наказу № 42-пб від 31 березня 2017 року надання вторинної правової допомоги було покладено на начальника Бобринецького бюро правової допомоги Дениса Ніколаєнка.
4 травня 2017 року, після трьох судових засідань, враховуючи позицію громадянки Р., покази свідків, пояснення представника позивачки та заперечення відповідачки, на підставі норм чинного законодавства України, Бобринецький районний суд Кіровоградської області постановив рішення про задоволення позовних вимог в повному обсязі, а 16.05.2017 року рішення набрало законної сили.
До Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутись за адресою: смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1. Тел. (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73.
Адреси бюро правової допомоги:
Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80
Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20
Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. Центральна, 62
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8
Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 103/7
Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool